INA i Končar gradit će najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak, smještenih u INA-inim pogonima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u 11:14

Naftna kompanija INA, uz pomoć domaćeg partnera Končara, namjerava u Hrvatskoj izgraditi dvije moderne solarne elektrane – jednu u općini Virje kod Koprivnice, a drugu na području rafinerije u Sisku.

Sunčana elektrana Virje smjestit će se tako na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji INA-ine rafinerije u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Istodobno će, pak, uslijediti i daljnje otpuštanje zaposlenika iz sisačkog pogona, koji naftu ne prerađuje već duže vrijeme.

Proizvodnja energije do 2023.

Nove solarne elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4.800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog, poručili su iz INA-e.

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je Končar. Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. godine. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

Prelazak na obnovljive izvore

Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, izjavio je: "Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije."

"Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana Končar izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom Končar učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske", izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.