Kad brzina nije vrlina: koncentrirane solarne elektrane i njihovi problemi

Brza izgradnja naprednih solarnih elektrana uzrokuje probleme s nedostatkom treninga zaposlenika te nedovoljno kvalitetnim održavanjem sustava, pokazala je studija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 06:30

Studija američkog instituta National Renewable Energy Laboratory (NREL) pokazala je kako neke od najnaprednijih solarnih elektrana u svijetu muku muče s problemima, a kojima je osnovni uzrok želja za što bržom izgradnjom istih. Ovdje se primarno misli na tzv. CSP (concentrated solar power, Sunčeva koncentrirana snaga) elektrane, odnosno one u kojima se solarna energija kružno ili polukružno razmještenim nizovima zrcala koncentrira na manje područje, prema tornju smještenom u sredini tog kruga. U tornju se Sunčeva energija pretvara u toplinsku, zagrijava vodu, te putem povezane parne turbine proizvodi električnu energiju.

Posljednjih godina ovaj tip elektrane bilježi velik rast u svijetu, a trenutačno ih je aktivno gotovo stotinu. U posljednjih 10 godina ukupna globalno instalirana snaga ovakvih elektrana porasla je gotovo deset puta, sa 663 na čak 6.451 MW, a po kapacitetima prednjače Španjolska i SAD. Iako se CSP elektrane ističu visokom efikasnošću i niskom cijenom proizvodnje energije, spomenuta studija NREL-a otkrila je i da brza izgradnja nije optimalna – dovodi, naime, do problema i zastoja.

Požuri polako

Najčešći problemi sastoje se od "low tech" kvarova, curenja vode, lošeg čišćenja zrcala te kvarova u sustavu upravljanja, a kao glavni uzrok većine njih ističe se žurba pri pokretanju projekata zbog koje zaposlenici ne dobivaju dovoljno treninga, a samim time i loše se upravlja i održava ovim postrojenjima. Ona stoga postaju manje rentabilna, zahtijevaju skupe popravke i rezervne dijelove.

U konačnici NREL savjetuje da se prije pokretanja novih sličnih projekata nove generacije izvuku pouke iz sadašnjih problema, te da se napori usmjere ka (možda ne tako brzoj) izgradnji manjih i jednostavnijih CSP elektrana.