Najavljeni poticaji za energetsku obnovu kuća i ugradnju sustava obnovljivih izvora energije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je 120 milijuna eura za poticanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Prijave će se zaprimati od 13. ožujka

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. veljače 2024. u 15:21

Čim prođe rok prijava za poticaje za kupnju električnih vozila (11. ožujka), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon samo dva dana (13. ožujka) otvorit će novi Javni poziv – onaj za subvencioniranje energetske obnove obiteljskih kuća. Potonji je i značajno izdašniji, FZOEU je za njega pripremio budžet od 120 milijuna eura, a najveći će pojedinačni iznos poticaja iznositi 62.120 eura.

Uskoro objava dokumentacije

Objava javnog poziva, kao i zaprimanje prijava otvaraju se, dakle, 13. ožujka 2024. godine. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu. Riječ je o elektronskim verzijama dokumenata koje će trebati popuniti osnovnim podacima o kući i informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Osim njih, prijavitelji će uz svoju prijavu morati priložiti i sve ostale obvezne dokumente koje će ranije pripremiti, poput izjave prijavitelja, suglasnosti suvlasnika, uvjerenja o prebivalištu, dokaza o legalnosti kuće, ZK izvatka iz kojeg je vidljivo vlasništvo, energetskog pregleda i certifikata te ponuda izvođača.

Prijava preko e-Građana

Fond je za sada na svojim stranicama objavio Izmjene i dopune uvjeta i kriterija za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a u kojima su određeni uvjeti dodatno pojašnjeni i definirani. Ove godine, prijave će se podnositi kroz aplikaciju u koju će se građani identificirati preko Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS). Poveznica na prijavnu aplikaciju će biti objavljena u sklopu Javnog poziva.

Za sufinanciranje mjera energetske obnove, prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 i/ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Pritom je uvjet za sufinanciranje da prijavitelji u toj kući imaju prebivalište, uredno vlasništvo te odgovarajući dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

Za kuće oštećene u potresu će biti moguće dobiti do 80% prihvatljivih troškova investicije, dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća (koje zadovoljavaju kriterije Javnog poziva) mogu računati na do 60% sufinanciranja.