Najmoćnija plimna turbina na svijetu strujom će napajati 2.000 domova

Orbital 02 trenutno putuje do svog konačnog odredišta pored škotskog otočja Orkney. Kad proradi, proizvodit će 2 megavata električne energije zahvaljujući morskim mijenama

Mladen Smrekar utorak, 27. travnja 2021. u 05:30

Orbital 2, kako se zove najsnažnija plimna turbina na svijetu, najnoviji je proizvod tvrtke Orbital Marine Power. Kad doplovi do svog odredišta u blizini britanskog otočja Orkney, skupine 70 otočića nadomak sjeverne obale Škotske, povezat će se s Europskim pomorskim energetskim centrom i početi isporučivati energiju kojom će se napajati 2.000 domaćinstava.

Čelična konstrukcija plizkog gaza

Izgradnja druge generacije Orbitala započela je 2019. godine, a temelji se na prethodnoj generaciji velikih plimnih turbina tvrtke SR2000. Međutim, 02 je znatno veći i sastoji se od plutajuće konstrukcije dugačke 73 metra koja sadrži dvije turbine snage 1 MW svaka.

Orbital 02 sastoji se od plutajuće konstrukcije dugačke 73 metra s dvije turbine snage 1 MW svaka
Orbital 02 sastoji se od plutajuće konstrukcije dugačke 73 metra s dvije turbine snage 1 MW svaka

Orbital 2 nalikuje konceptu kakvog svemirskog broda, a konstrukcija mu je izrađena od čelika. Dizajn ove plimne turbine omogućava mu gaz manji od tri metra zbog čega je uređaj  lakši za transportiranje i postavljanje.

"Orbital O2 dizajniran je za jeftini pristup svim sustavima i komponentama, od kojih se velika većina nalazi unutar plutajuće nadgradnje radi jednostavnog održavanja na licu mjesta", kaže se u priopćenju Orbital Marine Powera.

Velika turbina, napravljena da traje

Turbina ima "gullwing" sustav sklopivih dijelova koji se pomiču poput galebovih krila, baš kao vrata na legendarnom automobilu Mercedes SL 300. Ovaj pomični sustav dizajniran je kako bi se podvodni dijelovi konstrukcije i propeleri podizali iz mora radi lakšeg održavanja i mogućih popravka.

Svaka turbina ima rotor promjera 20 metara koji se može okretati za punih 360 stupnjeva. To turbini osigurava kombiniranu površinu rotora od 600 kvadratnih metara, dosad najveću na nekoj plimnoj turbini.

Ova inovacija bi turbini trebala omogućiti generiranje energije bez potrebe da cijela turbina mijenja smjer ovisno o pojavi plime ili oseke. Omogućit će i sigurno, dinamičko upravljanje rotorima koji će crpiti snagu iz različitih smjerova, bez okretanja platforme.

Ovu turbinu uskoro će naslijediti još veće, najavljuje Oribtal Marine Power.