Najveća solarna farma na svijetu može napajati cijelu zemlju

Nova kineska solarna elektrana ima godišnji kapacitet veći od 6 milijardi kilovat sati, dovoljno da strujom opskrbljuje manju državu

Mladen Smrekar četvrtak, 6. lipnja 2024. u 06:00
Najveća solarna farma prostire se na području velikom kao Park prirode Velebit
Najveća solarna farma prostire se na području velikom kao Park prirode Velebit

Postrojenje u pustinjskoj regiji kineske sjeverozapadne pokrajine Xinjiang pokriva 200.000 hektara, što je područje veličine New Yorka ili pak Parka prirode Velebit. Kompleks od 5 GW u ponedjeljak je spojen na kinesku mrežu i dovoljno je snažan da zadovolji potrebe za električnom energijom zemlje veličine Luksemburga ili Papue Nove Gvineje.

Globalni predvodnik

Nova solarna farma veličinom je nadmašila dva dosad najveća operativna solarna postrojenja koji se također nalaze u zapadnoj Kini: pustinjski projekt Ningxia Tenggeli tvrtke Longyuan Power Group i solarni kompleks Golmud Wutumeiren tvrtke China Lüfa Qinghai New Energy, oba snage po 3 GW.

Rijetko naseljen Xinjiang, bogat izvorima sunca i vjetra, postao je središte ogromnih baza obnovljive energije koje većinu svoje energije šalju na velike udaljenosti do gusto naseljene istočne obale Kine. Zbog toga ne čudi što je Kina, globalni predvodnik u usvajanju solarne energije, samo u posljednjih godinu dana svoje kapacitete obnovljivih izvora energije povećala za više od 50 posto. 

Izvanredni dosezi

Nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) opisalo je kineske dosege kao "izvanredne", pri čemu je zemlja lani pustila u rad onoliko solarnih kapaciteta koliko i cijeli svijet 2022. godine. 

Najveća solarna farma smještena je u pustinjama sjeverozapadne pokrajine Xinjiang
Najveća solarna farma smještena je u pustinjama sjeverozapadne pokrajine Xinjiang

"Uloga Kine ključna je u postizanju globalnog cilja utrostručenja obnovljivih izvora energije jer se očekuje da će zemlja instalirati više od polovice novih kapaciteta potrebnih na globalnoj razini do 2030. Na kraju predviđenog razdoblja, gotovo polovica kineske proizvodnje električne energije dolazit će iz obnovljivih izvora energije izvori energije", navodi su u izvještaju.

Štoviše, procjenjuje se da bi postavljanje solarnih ploča na krovove i zgrade u Kini proizvelo dovoljno električne energije za napajanje svih kućanstava u zemlji i jugoistočnoj Aziji zajedno.