Ništa od nula emisija: Njemačka zatvara polovicu svojih reaktora i okreće se ugljenu

Njemačka bi trebala zatvoriti gotovo polovicu nuklearnih kapaciteta prije kraja godine, čime će se dodatno opteretiti europske mreže koje se već nose s jednom od najgorih energetskih kriza u povijesti

Mladen Smrekar utorak, 28. prosinca 2021. u 19:57

Zatvaranjem nuklearnih elektrana Grohnde, Gundremmingen C i Brokdorf u Njemačkoj će ostati samo tri atomske elektrane, koje će ionako biti isključene do kraja 2022. Uz pritisak na opskrbu, zatvaranje uklanja ključni izvor energije s niskim udjelom ugljika u zemlji u kojoj su štetne emisije u porastu.

Nuklearna elektrana Brokdorf  jedna je od tri koje će ugasiti reaktore do kraja godine
Nuklearna elektrana Brokdorf jedna je od tri koje će ugasiti reaktore do kraja godine

Nakon katastrofe u Fukushimi 2011., Njemačka je obećala da će zagasiti sve svoje reaktore. U to vrijeme, zemlja je bila vodeća u obnovljivim izvorima energije no postupnim ukidanjem nuklearnih elektrana, Njemačka se  u proizvodnji električne energije sve više oslanja na ugljen i lignit. Zemlja je tako došla u situaciju da sve teže ispunjava ciljeve "nula emisija"  zbog velikih ustupaka, što lobistima za ugljen, što prosvjednicima protiv vjetroelektrana, ali i proizvođačima, posebice automobilskoj industriji. 

Njemački statistički ured iznio je precizne podatke o tamošnjim izvorima energije
Njemački statistički ured iznio je precizne podatke o tamošnjim izvorima energije

"Iz perspektive čiste emisije, upitna je ideja odreći se nuklearne energije prije nego što elektrane dođu do kraja svog životnog vijeka", komentira Hanns Koenig iz Aurora Energy Researcha. "Oduvijek je bilo jasno da će postupno ukidanje nuklearnih elektrana zahtijevati povećan rad elektrana na ugljen i plin, što će pak izazvati značajne dodatne emisije."

Do kraja godine s radom prestaje i NE Grohnde
Do kraja godine s radom prestaje i NE Grohnde

Tajming uklanjanja 4 gigavata baznog opterećenja teško može biti gori, upozorava Bloomberg. Cijene električne energije su blizu rekordnih razina diljem Europe, a Njemačka će se morati oslanjati na proizvodnju iz skupog plina i ugljena još dvadesetak godina, prije nego što i njih postupno ugasi. 


Povećano oslanjanje na fosilna goriva dodatno će povećati emisije, ne samo u Njemačkoj. Brojne europske zemlje povećale su proizvodnju energije na ugljen u posljednjih nekoliko mjeseci jer opskrba plinom nije zadovoljila rastuću potražnju, a proizvodnja energije iz vjetra je u padu.


Njemački rudnici ugljena i lignita rade punom parom
Njemački rudnici ugljena i lignita rade punom parom

Njemačka svu proizvodnju na ugljen namjerava ugasiti do 2038., a broj elektrana na lignit smanjiti za gotovo 16% do 2024. Dugoročno, povećat će se količina obnovljive energije, a ugljen bi kratkoročno trebao premostiti jaz u opskrbi energijom.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi