U Japanu žele kao obnovljivi izvor energije iskoristiti – snijeg

U gradu Aomori na sjeveroistoku Japana svake zime padne više od 7 metara snijega. Znanstvenici imaju ideju kako bi taj "dar s neba" mogli pretvarati u električni energiju i tako postati ekološki neutralniji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. siječnja 2023. u 07:20

Grad Aomori na sjeveroistoku Japana ima nešto manje od 300.000 stanovnika i poznato je odredište za zimski turizam, budući da svake godine tamo padne oko 7,5 metara snijega. Osim za skijanje i ostale zimske aktivnosti, inovativni japanski znanstvenici imaju ideju da bi ga mogli iskoristiti i za generiranje energije. Umjesto da snijeg prikupljen s prometnica i drugih javnih površina, kao inače, bacaju u more, mogli bi ga početi skladištiti te pametno iskoristiti njegov potencijal.

Snježna elektrana

Tamošnji startup Forte i Sveučilište elektronike i komunikacija UEC iz Tokija, predložili su projekt korištenja snijega kao obnovljivog izvora energije. Njihova ideja je nagomilati snijeg na jednom mjestu te iskoristiti temperaturnu razliku u snijegu i zraka u njegovoj okolini. Ta bi razlika bila pokretač turbina za generiranje električne energije – a što je ona veća, i potencijal ovakve elektrane je veći.

Tehnički plan kaže da bi se ispod snijega nalazio cjevovod s tekućinom. Rashlađena bi se tekućina potom dovodila u kontakt s onom toplom, prirodno zagrijanom toplim zrakom iz okoline, a izmjena topline bi se događala unutar rashladne tekućine, u kojoj se nalazi i turbina generatora. Razlika u temperaturi pokrenula bi konvekcijsko strujanje i okretala turbinu, odnosno proizvodila energiju. Inovatori smatraju da bi ova metoda mogla biti jednako efikasna u proizvodnji energije kao i solarna elektrana, a troškovno čak i isplativija.

Bitna je razlika u temperaturi

Ovoga su mjeseca, u jednoj napuštenoj školi u Aomoriju, pokretači projekta započeli s testnom fazom. Obložili su vanjski bazen izolacijom kako bi u njemu mogli skladištiti snijeg kroz duže vrijeme, jer s proizvodnjom energije planiraju početi tek u proljeće, kada vanjska temperatura bude značajno viša od temperature snijega. Do tada ga planiraju očuvati u tom bazenu te istraživati najbolje načine za dobivanje što više energije.

Jedna od ideja za postizanje što veće temperaturne razlike navodi i moguće korištenje obližnjih termalnih izvora vode, nasuprot hladnom snijegu, što bi dodatno povećalo iskoristivost ovakve "snježne elektrane".