U SAD-u osmišljena vrlo efikasna "džepna" nuklearna elektrana

Američki energetski startup NuScale Power izrađuje malene modularne nuklearne reaktore koji su značajno sigurniji i učinkovitiji od postojećih, a mogu se nadograđivati u velike sustave

Sandro Vrbanus subota, 28. prosinca 2019. u 07:00

Pametna, čista i sigurnija energija – to je misija američkog startupa NuScale Power iz savezne države Oregon, pokrenutog na tamošnjem sveučilištu Oregon State University. Misija koju su si zadali, kažu, ostvariva je uz pomoć malenih modularnih nuklearnih reaktora koji ne moraju više biti ogromna industrijska postrojenja. Naprotiv, ova ekipa smatra da ih je moguće izraditi u "mobilnoj" varijanti, prenositi od tvornice do finalne lokacije, te tamo ugraditi izvjesnu količinu malenih "nuklearki", prema potrebama.

NuScaleovi reaktori značajno su manji od svih dosadašnjih rješenja. Pri radu koriste relativno malo nuklearnog goriva, hlade se daleko manjom količinom vode, a mogu bolje podnijeti bilo kakve iznenadne situacije ili probleme u radu bez topljenja jezgre ili eksplozije.

Not great, not terrible

Jedan reaktor (Small Modular Reactor, SMR) prema NuScaleovom konceptu bio bi cilindar visok oko 20 metara i promjera oko 2,7 metara. U prostoru običnog nuklearnog reaktora moglo bi se smjestiti 100 ovakvih manjih modula. Kako svaki od njih treba davati tek oko 60 MW električne energije, u svakoj bi se elektrani instalirali deseci modula. Veći broj malenih nuklearnih elektrana, kažu iz ove kompanije, sigurniji je način za iskorištavanje nuklearne energije, a oko manjih postrojenja nisu više potrebne velike sigurnosne zone.

NuScale je trenutačno, nakon nekoliko godina razvoja, u fazi dobivanja odobrenja za svoje nuklearke, a jednom kada ono stigne započet će s izradom prvog testnog reaktora. Ovo rješenje, pokaže li se zaista ostvarivim, moglo bi pridonijeti u rješenju klimatske krize. NuScale navodi da bi u upotrebu njihove "džepne" elektrane mogle ući oko 2025. godine.