Vozač Formule E kažnjen jer je varao u virtualnoj utrci

Daniel Abt, vozač iz Audijeve momčadi u Formuli E sudjelovao je u virtualnoj eSports utrci bolida, no umjesto njega volna je preuzeo profesionalni igrač. Prevara je otkrivena, a Abt kažnjen

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. svibnja 2020. u 15:00

Formula E, u nemogućnosti održavanja pravih utrka, svoje je događaje odlučila preseliti online. Kao i vozači NASCAR-a i Formule 1, i piloti električnih bolida natječu se u virtualnim utrkama, samo što su kod Formule E ova natjecanja službeno organizirana pod kapom krovne organizacije, unutar igre rFactor2 Simulation.

Formula E Race at Home Challenge tako ima status gotovo pa službenih utrka, no ne doživljavaju svi njihovi vozači ove događaje kao pravo utrkivanje, pa se događaju neobični slučajevi.

Da se vozači pravih bolida ne snalaze u virtualnom okruženju vidjeli smo nedavno kada je Bubba Wallace Jr. zbog rage quita usred jedne takve utrke ostao bez sponzora, a slične posljedice u stvarnom životu sada snosi i 27-godišnji Daniel Abt, vozač Audijeve momčadi Formule E.

Zločin i kazna

Daniel Abt
Daniel Abt

On je, naime, za vrijeme jedne virtualne utrke kriomice upravljač dao u ruke Lorenzu Hoerzingu, profesionalnom iograču koji se bavi eSportovima, smatrajući da će ovaj 18-godišnjak bolje odraditi vožnju od njega. Što se i dogodilo - Abt u prijašnjim nastupima nije osvojio ni jedan bod, a zamjenski je vozač, pod njegovim imenom, došao čak do treće pozicije.

U prijevari su u konačnici uhvaćeni, pa je Abt kažnjen diskvalifikacijom i oduzimanjem bodova koje mu je Hoerzing osvojio na virtualnoj stazi Berlin Tempelhof, a morat će platiti i kaznu – naređeno mu je da zbog ovog pokušaja varanja donira 10 tisuća eura u dobrotvorne svrhe. Hoerzing je također kažnjen zabranom nastupa u eSports trkačkom natjecanju Challenge Grid.

Abt se kasnije ispričao zbog incidenta. Izjavio je da nije e-utrke shvatio dovoljno ozbiljno, ali i napomenuo da nije imao zlih namjera.