Vozač NASCAR-a izgubio sponzora zbog rage quita u e-utrci

Utrke automobila američkog NASCAR-a ne održavaju se zbog pandemije koronavirusa na pravim, nego na virtualnim trkalištima. E-utrkivanje, međutim, donosi i neke sasvim nove izazove

Sandro Vrbanus utorak, 7. travnja 2020. u 16:25

Internetom ovih dana kruži šala koja kaže otprilike ovako: "2019. godine su govorili da eSportovi nisu pravi sportovi. 2020. godine eSportovi su jedini sportovi!". Vidjeli smo već da se pojedini vozači Formule 1 okušavaju u eSports trkaćoj simulaciji rFactor 2, dok u SAD-u vozači NASCAR-a krate vrijeme vozeći virtualne krugove i utrke u simulaciji iRacing.

No, prelazak s piste na virtualne platforme nije svima sjeo baš najbolje. Protekloga je vikenda tako održana virtualna utrka NASCAR automobila u kojoj je, među ostalima, sudjelovao i jedan od poznatijih vozača u ovoj seriji, Bubba Wallace Jr. U toj se utrci dogodilo nešto što je prilično uobičajeno na pravoj stazi – sudar u kojem je njegov automobil bio (virtualno, dakako) potpuno uništen.

Virtualni problemi i stvarne posljedice

No, potom se dogodilo ono što se događa samo u e-utrkama. Wallaceov automobil je respawnao u boksu i dao mu priliku da se vrati na stazu. Temperamentni je Bubba to prokomentirao riječima: "Eto, zato ovo ne doživljavam ozbiljno", uzviknuo "Peace out!", te napustio igru. Ovaj rage quit možete pogledati u isječku s njegovog Twitch streama:

Bubba, međutim, nije imao na umu da je bila riječ o sponzoriranom događaju, iako se utrka održavala samo na ekranu računala. Na njegov je nesportski potez vrlo brzo reagirao i sponzor Blue-Emu, inače proizvođač krema za olakšavanje bolova u zglobovima. Putem Twittera Wallaceu su otkazali suradnju, izjavivši kako su "zainteresirani za sportaše, a ne za quittere".

Bubba Wallace tako je ostao bez sponzora jer, eto, videoigru nije smatrao dovoljno ozbiljnom zamjenom za svoje redovno zanimanje. Neki drugi vozači iz iste su utrke, recimo, ispali jer im računala nisu bila dovoljno dobra da odgovore na zahtjeve igre.

Privikavanje na eSportove pravim sportašima očito baš i ne ide… još da dočekamo Cristiana Ronalda i Lea Messija kako su se, iz udobnosti svojih domova, posvađali u PES-u, i onda smo valjda vidjeli sve.