Vozač virtualnih utrka iz eSporta prvi puta prelazi u pravi svijet utrka

Turski 23-godišnjak Cem Bölükbaşı postat će prvi vozač u povijesti koji je svoje mjesto u Formuli 2 zaslužio, među ostalim, i uspjesima u trkaćim simulacijama Formule 1 iz domene eSporta

Sandro Vrbanus srijeda, 12. siječnja 2022. u 17:25

Dosadašnji sudionik serije virtualnih utrka F1 eSports, Cem Bölükbaşı, postat će prvi vozač koji će iz eSporta prijeći u onaj pravi. Naime, za ovu sezonu Formule 2 ovaj je 23-godišnji Turčin potpisao ugovor s timom Charouz Racing System, čiji će postati redovni vozač. Time će postati i prvi turski vozač u povijesti te trkaće serije.

Bölükbaşı se 2017. i 2018. godine natjecao u eSports natjecanju F1 Esports Series, potom je dio sezone 2019. godine proveo u virtualnom natjecanju GT4 European Championship. Nakon toga je naredne dvije sezone vozio prave utrke serije GT4 i ostvario dvije pobjede. Prošle se godine više fokusirao na jednosjede, pa je vozio i u azijskom prvenstvu F3, kao i u dijelu EuroFormula Open sezone, koju je završio s dvije pobjede na petom mjestu.

Vozio i prave i virtualne utrke

Karijeru virtualnog F1 vozača gradio je paralelno. Prvi zapaženiji nastup imao je 2017. godine u Abu Dhabiju, gdje je četiri godine nakon toga prvi puta sjeo u bolid Formule 2. Bölükbaşı sada kaže kako mu je iskustvo vožnje eSports utrka pomoglo da postane prvi vozač koji je iz tog svijeta prešao u utrkivanje pravim bolidima. "Da nisam bio u eSportu, ne bih nikada dobio priliku ući u pravi bolid, ne bih sigurno bio ovdje gdje sam danas", izjavio je, dodavši: "Mislim da je vrlo važno biti prvi gamer kojem je to uspjelo, jer će drugima dati nadu. Ako ljudi vide da jedna osoba može postići tako nešto, vjerovat će da mogu i oni… ako ja mogu iz F1 eSporta prijeći u Formulu 2, mislim da može bilo tko".

Bölükbaşı će s testiranjima F2 za ovu sezonu započeti u Bahrainu početkom ožujka, i pripremat će se za početak sezone. FIA-ino svjetsko prvenstvo Formule 2 ove će godine imati ukupno 14 utrka i bit će najveće do sada.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi