Pomiče se dodjela Oscara 2021. za dva mjeseca, u konkurenciji i filmovi sa streaming servisa

Budući da su brojna kina zatvorena, sljedeće godine u konkurenciju za Oscara uzimat će se i filmovi prikazivani preko streaming servisa

M. F. petak, 19. lipnja 2020. u 07:00

Sljedeće godine 93. dodjela Oscara održat će se dva mjeseca kasnije od predviđenog datuma. Naime, dodjela se trebala održati 28. veljače 2021. godine, a Akademija filmskih umjetnosti i znanosti nedavno je objavila novi datum dodjele - 25. travnja 2021. godine. Također, produljeno je i razdoblje u kojem filmovi moraju biti objavljeni da bi bili kvalificirani za nagradu.

Dodjela Oscara kroz povijest je bila odgođena tri puta - zbog poplave u Los Angelesu 1938. godine, nakon atentata na dr. Martina Luthera Kinga, Jr. 1968. godine i nakon pokušaja atentata na predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine, a sada se tome pridružuje i odgoda uzrokovana koronavirusom.

Da bi filmovi mogli ući u natjecanje za nagradu, moraju biti objavljeni u kalendarskoj godini prije same dodjele, a sada se mogu kvalificirati u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 28. veljače 2021. godine.

Do sada je bio običaj da se filmovi koji se kandidiraju za dodjelu Oscara najprije moraju prikazivati u kinu u Los Angelesu kroz sedam dana, pa se zato novi filmovi često prikazuju pred kraj godine u LA-u, dok u ostale gradove dolaze tek iduće godine.

Zbog situacije s koronavirusom brojni filmovi ne mogu biti prikazivani u regularnim kinima pa se stoga prikazuju na streaming servisima. Zato je Akademija najavila da će uzeti u razmatranje i filmove koji su izdani digitalno i nisu igrali u kinima, ali moraju imati planiran datum objave i biti dostupni članovima Akademije putem streaminga.

Također, Akademija je najavila da planira oformiti radnu skupinu koja će odrediti nove uvjete za prihvaćanje filmova koji žele sudjelovati u dodjeli Oscara. Ipak, sve promjene do kojih bi moglo doći neće se primjenjivati na filmove izdane tijekom 2020. godine.