Film

Preporuka najboljih filmova iz prošle godine (2018), koji su manje poznati

Hrvoje Mostarac nedjelja, 14. srpnja 2019. u 17:44

Bez oskarovaca i popularnih filmova, kako bi izgledala lista najboljih filmova s engleskog govornog područja?

Nakon preporuke najnovijih serija, slijede filmovi. Ako maknemo popularne i oskarovske (pobjedničke i nominirane) filmove iz jednadžbe, što ostaje? Premda Rotten Tomatoes i Metacritic nisu univerzalno pouzdani, potonji su uglavnom dostojno mjerilo kad je u pitanju kinematografija s engleskog govornog područja. Iz kombinirane liste dvjestotinjak prema kritici najbolje ocijenjenih filmova iz prošle godine, izdvojio sam deset koji su ostavili najbolji dojam.

Bodied

Unatoč tome što se Eminem navodi kao jedan od producenata, Bodied ni u jednom smislu nije kao 8 Mile. Adam (Calum Worthy) je diplomac čiji je predmet teze battle rap. Igrom slučaja on postaje dio te scene. Najveće zadovoljstvo pri gledanju ovog filma ne proizlazi samo iz nekih od versova, već i iz toga što Bodied na streljanu stavlja mnoge ekstreme političke korektnosti. Naravno, bez nepotrebnih apologetičnih scena, pitanje je bi li film ugledao svijetlo dana.

Cargo

Pustoš i zombiji. Nakon izbijanja epidemije u Australiji, Andy (Martin Freeman) traži nekoga da se pobrine za njegovu kćer u nastojanju da je spasi. Cargo svoj spor ritam nadomještava s izvrsnim scenama i originalnošću koja proizlazi upravo iz spoja krajolika i nedinamične radnje.

Game Night

Grupa prijatelja nađe se u zbunjujućoj situaciji nakon što granica između igre i stvarnosti postane nejasna. Najpopularniji s liste i film koji je utrostručio svoj budžet, Game Night je itekako vrijedan spomena. Poznati glumci i scene pune zabave čine Game Night filmom za svaku priliku.

Instant Family

Najdraži među izabranima, Instant Family prati par koji se odluči na posvajanje troje djece. Gluma Marka Wahlberga u paru s Rose Byrne, vrijedna je pohvale. Kao laka drama i komedija, Instant Family ne cilja na intelekt već na emocije, i to čini izvrsno; i pozitiva i negativa u filmu čine se kao točno ono što trebamo vidjeti i čuti.

Lean on Pete

Lean on Pete se u početku čini kao film o odrastanju jednog dobrodušnog i vrijednog dječaka. Kroz transformativne događaje u životu Charleya (Charlie Plummer) film implicitno postaje lekcija o zastrašujućoj normalnosti i brzini pada u ponor bez onih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo kao što su obitelj, dom i novac.

Mid90s

Režiserki prvijenac Jonaha Hilla prati Stevieja (Sunny Suljic), trinaestogodišnjaka u LA-u 90-tih godina. Pridruživši se grupi skejtera, Stevie prolazi kroz mnoga prva iskustva. Od strasti koja oduzima svo vrijeme i osobne transformacije do nedužnog klošarenja i želje za uklapanjem u grupu, Mid90s je malen film s velikom nostalgijom za one koji su te godine proživjeli na sličan način.

The Death Of Stalin

Smrt Staljina politička je satira borbe za moći u Sovjetskom Savezu nakon smrti Staljina 1953. godine. Dovitljiva skripta i vrhunska glumačka postava ne tvore tek humoristični film radi samog humora, već kod gledaoca uspijevaju izazvati i iščekivanje raspleta priče.

The Hate U Give

Starr (Amandla Stenberg) je svjedokinja nepravednoj smrti prijatelja na rukama policije.  Njen unutarnji sukob proizlazi iz očekivanja crnačke okoline da stane u obranu pravde, te straha da će time izgubiti dio života koji ima u bjelačkoj okolini. THUG sadrži elemente koji su obično dio popularnih tinejdžerskih filmova, što čini boljim prenošenje poruke onim generacijama za koje je najbitnije da je usvoje. Nadalje, samu poruku prenosi ne samo kroz riječi već i primjere - od potrebe crnačkih roditelja da imaju obavezni razgovor sa svojom djecom o ophođenju s policijom, do stavljanja svoje vlastite prijateljice u poziciju ugnjetavanih.

You Were Never Really Here

Istraumatizirani Joe bavi se pronalaskom nestalih djevojaka. Njegov ga posao dovodi u sukob sa zavjerom većih razmjera. Joaquin Phoenix nanovo fascinira svojom glumom u filmu koji prvom trećinom kao uvodom, i zapletom tek na polovici filma, kao da nastoji odbiti gledatelja prije nego što se stvari stvarno zakuhaju.

Upgrade

Nakon što mu ubiju ženu i umalo njega, Grey (Logan Marshall-Green) dobiva priliku za osvetu. Kao SF film, Upgrade scenografski uspijeva prikazati puno futurističkih elemenata vrlo brzo, no nema ih namjeru dublje razraditi. To mu ograničenje u jednom smislu ide na ruku jer ima vremena na pretek za nedvojbeno najbitnije - prikaz simbioze Greya i umjetne inteligencije.

Odstupanje osobnog ukusa od objektivnosti se podrazumijeva; tim više što je fokus razasut na više naslova. Kako bih nadalje umanjio devijaciju, za znatiželjne sam izdvojio dodatnih deset naslova iz užeg izbora:

  • Alpha
  • American Animals
  • Bad Times at El Royale
  • Beirut
  • Black '47
  • Blindspotting
  • Overlord
  • Set it Up
  • The Old Man & The Gun
  • The Tale