Procurile fotografije bolida Formule 1 za sljedeću sezonu

Najavljivana "revolucija" u Formuli 1 koja će imati za rezultat veliki redizajn bolida dogodit će se u sljedećoj sezoni, a sada imamo i prve fotografije jednog pokaznog modela

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. lipnja 2021. u 15:45

Talijanski portal LiveGP.it objavio je neslužbene fotografije modela bolida Formule 1 za sljedeću sezonu. Riječ je o prvim fotografijama demo bolida koji navodno FIA priprema za javnu prezentaciju sredinom srpnja, a na kojem se vide dizajnerske i tehnološke smjernice zacrtane još 2019. godine. Tada se govorilo da će novi dizajn bolida biti u upotrebi od sezone 2021., no pandemija je i to odgodila za sljedeću sezonu.

Kako bilo, FIA je sada spremna momčadima uvjetovati prelazak na potpuno nove šasije i motore, uvođenjem novih tehničkih karakteristika za bolide. Osnovni je cilj, koji su si postavili vlasnici franšize F1, američki Liberty Media, učiniti ovaj sport konkurentnijim i za manje timove i donijeti više uzbuđenja u same utrke.

Velike promjene na bolidima

Ovo potonje bit će postignuto novim dizajnom bolida – čišćih linija, s manje aerodinamičkih površina i dodanih "spojlera" –  koji će osigurati da se iza bolida ne stvaraju pretjerano velike turbulencije zraka. Manje vrtloženje zraka omogućit će vožnju bolida na manjoj udaljenosti od onoga ispred, pa bi samim time trebalo omogućiti i lakše pretjecanje na stazi.

Osnovne promjene vanjštine tako se tiču prednjih i stražnjih krila, što možemo vidjeti i na ovim fotografijama (sve je slično renderima od prije godinu i pol). Ona postaju izraženija i veća, ali jednostavnije konstrukcije i oblika. Podnica bolida također će morati biti pojednostavljena, a malenih "spojlera" koje su inženjeri postavljali kako bi preciznije upravljali strujanjem zraka oko bolida, neće biti.

Nova era Formule 1, koja bi trebala započeti sljedeće sezone, donijet će i nove specifikacije guma. One će od nagodinu biti postavljene na 18-inčnim naplatcima, umjesto dosadašnjih 13-inčnih. Motori bi trebali po specifikacijama ostati kao i sada, 1,6-litreni hibridni V6 turbo.