Canon najavio razvoj EOS R3 profesionalnog bezzrcalnog fotoaparata

EOS R3, baš kao i Nikonov Z9, izgleda kao poveća kamera s ugrađenim gripom za vertikalno držanje, a tijelo fotoaparata podsjeća na Canonov vodeći DSLR, EOS-1D X Mark III

Matej Markovinović srijeda, 14. travnja 2021. u 20:38

Prošloga je mjeseca Nikon objavio vijest o početku razvoja Z9, prema njihovim navodima, tvrtkinom najkvalitetnijeg bezzrcalnog fotoaparata Z-mount linije, a sada je stigao i Canonov odgovor s najavom razvoja EOS R3 fotoaparata.

Canon nije odao mnogo detalja, no navodi se će EOS R3 biti prvi fotoaparat koji će koristiti novi CMOS senzor s punim okvirom od 35 mm s pozadinskim osvjetljenjem. Osim toga, procesor će slike i elektronički zatvarač omogućiti snimanje od 30 sličica po sekundi s AF i AE praćenjem.

Tvrtka ističe i mogućnosti automatskog fokusa, pa je tako ovo prvi Canonov digitalni fotoaparat s kontrolom fokusa pomoću oka fotografa. Naime, Canon je još devedesetih eksperimentirao s tom značajkom, no često nije radila kako je i zamišljeno. Također se ističe i poboljšano prepoznavanje ljudi od torza prema gore zahvaljujući algoritmu dubokog učenja.