Leicin fotoaparat M11-P prvi će u fotografije uključivati potvrdu njihove autentičnosti

Leica M11-P bit će prvi digitalni fotoaparat s ugrađenim sustavom autentifikacije fotografija, pa će se zapisima nastalima uz pomoć njega moći vjerovati da nisu digitalno naknadno obrađivani

Sandro Vrbanus subota, 28. listopada 2023. u 16:45

Inicijativu Content Authenticity Initiative (CAI), koja ima za cilj spriječili manipulacije fotografijama i širenje dezinformacija, pokrenula je prošle godine kompanija Adobe, a podržali su je, primjerice New York Times, (tada) Twitter, Canon, BBC, Microsoft, Nikon, Arm, Getty Images i još nekoliko aktera iz medijske i grafičke industrije. No, do sada ona nije zaživjela u potpunosti, što ne znači da neće.

Fotke bez lažiranja

Pojednostavljeno rečeno, CAI želi postaviti novi industrijski standard koji će kroz korištenje metapodataka potvrđivati autentičnost sadržaja. Time bi se jasno označavali stvarni sadržaji, nastali primjerice izravno kamerama i fotoaparatima, nasuprot onima digitalno manipuliranima ili stvorenima uz pomoć alata generativne umjetne inteligencije. Dok se pojedine kompanije i servisi tek pripremaju na implementaciju tog standarda, dobili smo i prvi fotoaparat koji ga je integrirao u svoj sustav.

Logotip "CR" na fotografiji može biti interaktivan, pa prikazati njezine detaljne karakteristike i potvrditi autentičnost
Logotip "CR" na fotografiji može biti interaktivan, pa prikazati njezine detaljne karakteristike i potvrditi autentičnost

Leica M11-P prvi je fotoaparat u svijetu koji će moći u svoje zapise dodati CAI certifikat, čineći ih tako provjerljivo vjerodostojnima. Ova marka diči se time da su njihovim fotoaparatima kroz povijest ovjekovječeni brojni događaji, a sada će na izazove digitalnog doba prvi odgovoriti i novim sustavom autentifikacije originalnih zapisa. Bit će to revolucionarni dodatak, koji će osigurati kredibilitet i integritet autora, pri čemu se naglasak stavlja na novinare, tj. fotoreportere.

Fotografije "okinute" uz provjeru autentičnosti, kada budu objavljivane na Internetu, sadržavat će metapodatke, u kojima će biti zapisani ključni podaci o samoj fotografiji. Ti podaci potom se mogu neovisno provjeriti korištenjem CAI-jevog alata te tako dobiti informacija o tome kada je fotografija i kako zaista nastala.

Leica M11-P inače je kompaktni DSLR retro izgleda, s BSI CMOS full frame senzorom rezolucije do 60 megapiksela. Ističe se ugrađenom memorijom od 256 GB te utorom za UHS-II SD kartice, dok se s računalom može spojiti Bluetoothom ili USB-C kabelom. Kompatibilan je s Leicinom M-serijom objektiva.