Google računi potencijalno osjetljivi na novo hakiranje gdje niti promjena lozinke ne pomaže

U listopadu ove godine otkrivena je kritična ranjivost koja omogućuje generiranje trajnih Google kolačića manipulacijom OAuth2 tokena što omogućuje kontinuirani pristup Googleovim uslugama

Tomislav Stanković nedjelja, 31. prosinca 2023. u 07:20
📷 Image: Kasia Derenda, Unsplash
Image: Kasia Derenda, Unsplash

Prema sigurnosnoj tvrtki CloudSEK, haker pod pseudonimom PRISMA hvalio se moćnim zero-day exploitom i razvio sofisticirano rješenje za generiranje trajnih Google kolačića.

Time je omogućen pristup Google računu čak i unatoč resetiranju lozinke što je direktna posljedica manipulacije OAuth2 (Open Authorization 2.0) tokenom.

Predstavljena tehnika pokazuje višu razinu sofisticiranosti i razumijevanja Googleovih internih mehanizama autentifikacije, a "još je alarmantnija činjenica da ovaj exploit ostaje učinkovit čak i nakon što korisnici ponište svoje lozinke. Ova postojanost u pristupu omogućuje dugotrajnu i potencijalno neprimijećenu eksploataciju korisničkih računa i podataka,” zaključio je CloudSEK tim.

📷 Image: CloudSEK
Image: CloudSEK

Haker koji je otkrio ovaj propust je izrazio otvorenost za suradnju što je CloudSEK-u olakšalo razumijevanje problema i provođenje tehničke analize.

Obrnutim inženjeringom izvršne datoteke exploita, koju je dao izvorni autor, otkrivena je određena krajnja točka uključena u exploit.

U objavi navode kako je njihov tim za istraživanje prijetnji, koristeći HUMINT i tehničku analizu, identificirao korijen ove prijetnje u nedokumentiranoj Google Oauth krajnjoj točki pod nazivom "MultiLogin".