Jedna fotografija, tri poze: misterij mladenke u ogledalima

Jedna je Britanka ovih dana na Instagramu objavila svoju neobičnu fotografiju s probe vjenčanice. Na njoj ona stoji između dvaju ogledala, a u svakom od njih prikazuje se drugačiji prizor. Je li iPhone kriv za to?

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. prosinca 2023. u 18:20

Posljednjih dana društvenim mrežama viralno se proširila fotografija jedne Britanke, glumice i komičarke Tesse Coates, koja je objavila na prvi pogled sasvim uobičajen prizor. Na fotografiji ona stoji između dvaju ogledala i isprobava vjenčanicu, no malo podrobnije proučavanje otkriva iznenađenje – niti jedno od ogledala ne prikazuje je u točno onoj pozi u kojoj ona pred njima stoji.

Greška u "matrici"?

Buduća mladenka "uživo" ima jednu ruku spuštenu, a drugu povijenu u laktu. Na lijevom ogledalu obje su joj ruke spuštene, a na desnom obje su sklopljene pred njom. Budući da je navela kako ovdje nije riječ o fotošopiranoj fotografiji, "Live" snimci iz iPhonea niti o manipulaciji uz pomoć generativne umjetne inteligencije, vrlo se brzo na Instagramu i X-u povela rasprava – što je dovelo to toga da na istoj fotografiji vidimo tri različita prizora? Greška u "matrici" ili u softveru?

Prvo objašnjenje bilo je ono donekle očito, ali netočno. Pojavilo se tumačenje da je riječ o klasičnom primjeru "komputacijske fotografije", pri čemu je iPhone (u ovom slučaju model iPhone 12) snimio niz fotografija pri jednom okidanju. Baš u tom trenutku Coatesova je spustila ruke, a mobitel je automatski iz slijeda kadrova odabrao najbolje dijelove, prema kriterijima rasvijetljenosti i fokusa, pa je tako došlo do neobičnog prizora. To je objašnjenje vrlo brzo demantirano, budući da iPhone, čak i kada stvara HDR snimke s više različitih ekspozicija, čini to u iznimno kratkom vremenu, unutar desetinke sekunde, za koje vrijeme nitko ne bi mogao toliko promijeniti položaj ruku.

Forenzikom do antiklimaksa

Nije prošlo dugo, a misterij je ipak riješen. Za sasvim vjerojatno objašnjenje zaslužan je vlasnik YouTube kanala iPhonedo, koji je analizirao metapodatke fotografije. Uočio je da je njezina izvorna veličina 3028x3948 piksela, što se ne podudara s veličinom senzora iPhonea 12. Taj uređaj snima fotografije rezolucije 12 MP (4516x3874). Ta razlika navela je na zaključak – fotografija je snimljena u panoramskom načinu rada, pri čemu iPhone snima malo uži kadar, kako bi mogao niz fotografija povezati značajno širu panoramu i "obrezati" rezultat da izgleda dobro.

Ovdje je, dakle, fotograf (možda nehotice) snimao panoramu, iPhone je tijekom dužeg vremena snimio nekoliko kadrova, a mladenka je tijekom tog procesa imala dovoljno vremena promijeniti položaj ruku. Na krajnjoj kompozitnoj slici, dakle, vidimo neobičan prizor, u kojem nema više ništa misterioznoga. Cijelo objašnjenje "forenzičke" istrage pogledajte u nastavku, gdje možete vidjeti i primjer ponavljanja istog efekta, snimanjem panoramske fotografije osobe koja se pomiče pred ogledalima.