Lumix LX100 II predstavljen u Hrvatskoj

Novi fotoaparat opremljen je objektivom Leica DC Vario-Summilux s brzim otvorom blende f/1.7, 17-megapikselnim senzorom i zaslonom osjetljivim na dodir

Miro Rosandić četvrtak, 13. rujna 2018. u 18:00

Panasonic je jučer na konferenciji za medije u svojim uredima u Zagrebu, predstavio LUMIX LX100 II – novi kompaktni fotoaparat koji je svoju svjetsku premijeru doživio prije nepuna tri tjedna. LUMIX LX100 II sedma je generacija Panasonicove serije fotoaparata LX, namijenjenih zahtjevnijim amaterima entuzijastima koji u malenom i laganom kućištu žele dobiti brojne napredne tehničke karakteristike.

Klara Ufnalewska, voditeljica odnosa s javnošću za Istočnu Europu
Klara Ufnalewska, voditeljica odnosa s javnošću za Istočnu Europu

Fotoaparat LUMIX LX100 II hrvatskim novinarima predstavili su Domagoj Mihović iz hrvatske podružnice Panasonica i Kamio Tetsuji, Panasonicov inženjer zadužen za fotoaparate, iz europske središnjice Panasonic Marketing Europe iz Wiesbadena u Njemačkoj, a događaj je vodila Klara Ufnalewska, voditeljica odnosa s javnošću za Istočnu Europu.

Okupljeni novinari imali su priliku u šetnji zagrebačkim kvartom Središćem i parkom Bundek isprobati prve produkcijske modele ovog naprednog fotoaparata koji uskoro kreće u prodaju i u Hrvatskoj, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 6.999 kuna.

Kako je istaknuo Domagoj Mihović, LUMIX LX100 II zanimat će ne samo fotografe amatere i hobiste – kojima nudi vrhunski automatski način rada Intelligent Auto (iA) pri kojemu sam određuje najoptimalnije postavke – nego i foto-entuzijaste pa čak i profesionalne fotografe, zahvaljujući mogućnosti ručnog podešavanja svih postavki i iznimno kvalitetnom objektivu.

4K video nadohvat ruke

Poput svih aktualnih Panasonicovih fotoaparata, i model LUMIX LX100 II u mogućnosti je snimati 4K videozapise što ga čini savršenim i za objavljivanje videosadržaja na YouTubeu i drugim platformama za objavu videa i društvenim mrežama.

Panasonicova napredna funkcija snimanja 4K fotografija koristi snimanje 4K videozapisa s do 30 slika u sekundi i vađenja savršenog trenutka kao 8-megapikselne zamrznute slike izravno s fotoaparata. Među novim su značajkama funkcija automatskog označavanja koja omogućuje brže skakanje na odgovarajuću sliku te funkcija slaganja niza (Sequence Composition) – spajanje različitih slika radi stvaranja specijalnog efekta.

Dodane su i funkcije slaganja nakon fokusiranja i tijekom fokusiranja (Post Focus i Focus Stacking), a može se koristiti i način rada slaganja svjetla (Light Composition) za jednostavno stvaranje dramatičnih snimki vatrometa ili noćnih scena.

Vrhunski objektiv za vrhunske slike

Lumix LX100 II ima ukupno 21,77-megapikselni senzor kojim postiže efektivno 17 megapiksela u aspektu 4:3, što je povećanje u razlučivosti u usporedbi s prethodnim fotoaparatom LX100. Dodatni pikseli osiguravaju visoku razlučivost bez obzira na aspekt koji odaberete za snimanje: 4:3, 3:2, 1:1 i 16:9. Aspekt snimanja odabire se jednostavnim klizačem smještenim pri vrhu objektiva, a zahvaljujući pametno raspoređenim okretnim gumbima, klizačima i tipkama većina najvažnijih postavki stoji vam uvijek nadohvat prstiju i možete ih lako mijenjati dok ste u pokretu.

Fotoaparat dolazi s ugrađenim objektivom LEICA DC VARIO-SUMMILUX. Uz optički zum od 3,1x ovaj objektiv ekvivalentan duljini 24 – 75 mm vrlo je blizu klasičnoj fokalnoj duljini od 24 – 70 mm. Pored fleksibilnosti snimanja različitih vrsta subjekata, od pejzaža do portreta, objektiv nudi i širok otvor blende od f/1.7-f/2.8 kojim postiže kvalitetan bokeh i dobre snimke u uvjetima niskog vanjskog osvjetljenja.

Uz električni optički stabilizator slike i s 11 sastavnih dijelova u 8 grupa  uključujući 2 ED leće i 5 asferičnih leća s 8 asferičnih površina za oštre i dobro definirane snimke, objektiv naravno omogućuje i snimanje makrosnimki.

Opcije povezivanja i jednostavnog punjenja

Lumix LX100 II opremljen je zaslonom osjetljivim na dodir te dolazi s mogućnostima povezivanja putem Bluetootha i Wi-Fija radi brzog i lakog dijeljenja slika.

Kompatibilnost sa standardom Bluetooth Low Energy znači da se može održavati stalna veza uz minimalnu potrošnju energije. Bateriju fotoaparata LX100 II možete puniti putem strujne utičnice ili USB-a.