Sony RX100 VII - kompaktnim fotoaparatima još nije odzvonilo

Tjedan dana nakon predstavljanja vrhunskog mirrorless modela A7R IV, Sony je javnosti predstavio i novu generaciju vrhunskog kompakta iz serije RX100

Mario Baksa četvrtak, 25. srpnja 2019. u 20:25

Sonyjeva serija RX100 pokušava ljude uvjeriti da kompaktni fotoaparati još uvijek imaju smisla, odnosno da ih mobiteli još uvijek ne mogu zamijeniti, barem ne vrhunske modele kompaktnih fotoaparata.

Što korisniku nudi najnovija iteracija, RX100 VII? I dalje je tu riječ o 1-inčnom stacked BSI senzoru rezolucije 20,1 MP (stacked u ovom slučaju znači da je u senzor integrirana memorija). Zahvaljujući tome ovaj aparat može okidati oko 20 sličica u sekundi, uz autofokus i automatsku ekspoziciju, bez zatamnjenja (uz korištenje elektroničkog zatvarača). Dakle tijekom tog brzinskog okidanja fotografija i dalje je cijelo vrijeme na ekranu ili u tražilu prikazan kadar ispred objektiva. Ekran ili tražilo tijekom okidanja osvježavaju se pri 60 sličica u sekundi. Okidanje bez zatamnjenja među Sonyjevim aparatima prvi put je viđeno na top mirrorless modelu A9. RX100 je ujedno sposoban okinuti 7 RAW fotografija u nizu pri čak 90 sličica u sekundi.

Što se tiče brzine automatskog fokusiranja, ona bi na RX100 VII trebala biti slična modelu A9. Model RX100 VII može, sukladno CIPA-inom standardu, fokusirati za 0,02 sekunde. Na senzoru se za fazni autofokus nalazi 357 točaka koje pokrivaju 68% površine kadra, a kontrastni autofokus vrši se na 425 točaka. Dodana mu je mogućnost i praćenja objekata u realnom vremenu, uključujući i kontinuirano praćenje oka (za ljude i životinje kod snimanja fotografija, samo za ljude kod snimanja videa) - ono što je pred tjedan dana demonstrirano i u A7R IV.

Objektiv s potpisom ZEISS-a naslijeđen je od prethodnika, što znači da se radi o ekvivalentnom rasponu žarišnih duljina 24-200 mm, uz relativni otvor blende od f/2,8 do f/4,5 (ekvivalentni otvor blende je f/7,5 do f/12). Ekran je dijagonale 7,5 cm i može se okrenuti prema naprijed, u selfie mod. Elektroničko tražilo povlačenjem male poluge iskače iz tijela fotoaparata.

Za ljubitelje snimanja videa, uz to što je objektiv optički stabiliziran (4 koraka ekspozicije pri 200 mm po CIPA-inom standardu), prilikom snimanja videa snimka se može dodatno stabilizirati elektroničkom stabilizacijom. Također je dodan standardni 3,5-milimetarski stereo konektor za vanjski mikrofon.

Evo načina na koji si možete pomoći ako vam treba vanjski mikrofon
Evo načina na koji si možete pomoći ako vam treba vanjski mikrofon

Valja napomenuti da, za razliku od prethodnika, ovaj model na gornjoj strani više nema hot-shoe, dakle na njega nije moguće spojiti vanjsku bljeskalicu (integriranu ima), a shodno tome nije moguće u hot-shoe utaknuti mikrofon pa će se korisnik morati na neki drugi način snaći ako će htjeti koristiti vanjski mikrofon montiran na fotoaparatu.

I ovaj model može snimati UHD 4K video pri 24-30 sličica u sekundi, a Full HD pri 24-120 FPS, s tim da u kratkom super slow motion načinu rada može snimati do 1000 FPS. Sony napominje da je snimanje u 4K s uključenom zaštitom od pregrijavanja ograničeno na odsječke od 5 minuta. Kako su neki fotografi već dobili mogućnost testiranja fotoaparata, tako već možemo čuti neka njihova iskustva. YouTube fotograf Jared Polin kaže da je ovim modelom, s isključenom 5-minutnom zaštitom od pregrijavanja, u 4K uspio snimiti 60 minuta videa bez problema, bez pregrijavanja. Snimanje videa s visokim dinamičkim rasponom je podržano putem S-Log2, S-Log3 i HLG.

Cijena za VB je 1.199 britanskih funti (oko 1.340 eura), a početak isporuke očekuje se u kolovozu.

Sony je pripremio i kratki najavni video za ovaj model.