Najveći digitalni fotoaparat na svijetu ima rezoluciju od 3.200 megapiksela

U kalifornijskom laboratoriju SLAC nastale su prve digitalne fotografije rekordne rezolucije, a senzori koji su ih snimili postat će središnji dio novog teleskopa u zvjezdarnici Vera C. Rubin u Čileu

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. rujna 2020. u 17:00

Zvjezdarnica Vera C. Rubin u sjevernom Čileu gradi se od 2015. godine, a središnji dio njezinog glavnog teleskopa uskoro će postati najveći digitalni fotoaparat na svijetu. Isti je razvijen u američkom laboratoriju SLAC National Accelerator Laboratory, a sastoji se od niza senzora koji su u stanju snimiti fotografije rekordne veličine – čak 3.200 megapiksela, odnosno 3,2 gigapiksela.

Čak 198 zasebnih sofisticiranih CCD senzora od po 16 megapiskela sklopljeno je u ovaj rekordni senzor "fotoaparata" namijenjenog promatranju svemira. Sastavljanje senzora trajalo je šest mjeseci, a ovih dana njime su zabilježene i prve fotografije. Kako na senzoru još nema optičkih elemenata, za testiranje je korištena tehnologija projekcije kroz maleni otvor (pinhole), kao kod prvih fotoaparata.

U narednim će mjesecima ovaj teleskopski fotoaparat dobiti leće, zatvarač i potrebne filtere, te će biti poslan u Čile kako bi bio ugrađen na teleskop LSST (Legacy Survey of Space and Time), gdje će pomoći u otkrivanju tajni svemira.

Rekordno velike fotografije

Vidno polje i rezolucija najvećeg CCD senzora na svijetu
Vidno polje i rezolucija najvećeg CCD senzora na svijetu

Veličinu fotografija dobivenih ovim nizom fotografskih senzora ultravisoke rezolucije teško je predočiti, pa su se u SLAC-u poslužili usporedbom. Kako bi ih se doživjelo u punoj veličini, slike od 3,2 gigapiksela trebalo bi prikazati na čak 378 UHD televizijskih ekrana. Ili, ako vam je tako lakše – ova kamera u stanju je snimiti i razlučiti lopticu za golf na udaljenosti od 24 kilometra.

Jednom kada teleskop bude aktiviran, ovaj će fotoaparat poslužiti za snimanje panorame južnog neba. Svake noći, u narednih deset godina, snimat će panoramu svojeg vidnog polja – čime će znanstvenici dobiti "timelapse snimku svemira". Za dobivanje jedne noćne panorame teleskop će snimati po jednu fotografiju svakih 30 sekundi, pomičući se po nebu i slažući još veću kompozitnu fotografiju.