AI blesimetar u pametnim naočalama pogonjen jezičnim modelom GPT-4

Imate li anksioznost od razgovora s ljudima, ne znate što biste trebali pričati na razgovoru za posao ili samo želite ispasti pametni – u nekoj distopijskoj budućnosti ovakav bi vam gadget mogao koristiti

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. travnja 2023. u 06:00

Budućnost u kojoj ćemo u naočalama imati pametnog pomoćnika, koji će prepoznavati ljude oko nas, prevoditi nam razgovore ili pomagati u snalaženju u raznim situacijama možda i nije daleko kao što se čini. Projekti poput Google Glassa već su prikazali određeni napredak u tom smjeru, Apple navodno planira uskoro otkriti svoje AR/VR naočale, a ekipa sa Stanforda pristupila je tome na sasvim novi način: u naočale su ugradili računalo i povezali ga – s pametnim chatbotom, globalno popularnim jezičnim modelom GPT-4 organizacije OpenAI.

Naočale s pomoćnikom

Njihove naočale za sada ne izgledaju odveć atraktivno, no u tome i nije njihova prednost. Glavna inovacija je spajanje modela za prepoznavanje govora, Whisper, također nastaloga pod okriljem OpenAI-ja (kao i GPT-4), s minijaturnim hardverom u naočalama: mikrofonom, zaslonom i kamerom. Za samu tehničku podlogu "AR monokla" zaslužna je kompanija Brilliant Labs.

Sustav ugrađen u naočale prepoznaje govor i interpretira dijalog koji se odvija između vlasnika naočala i njegovog sugovornika. Tekst potom "hrani" u GPT-4, korištenjem Bluetooth veze s mobitelom, i to u stvarnom vremenu. Jezični model na temelju toga izbacuje prijedloge daljnjeg razgovora, daje odgovore na postavljena pitanja, pa tako pomaže onome tko naočale nosi u kvalitetnijem sudjelovanju u razgovoru – jednostavnim ispisivanjem teksta na ugrađenom zaslonu visoke rezolucije.

Sve što korisnik dalje mora učiniti jest pročitati ponuđeni mu tekst, kako bi se bolje snašao u razgovoru, odgovorio na pitanje sugovornika, ispao "faca" i slično.

Inovatori svoj sustav u šali nazivaju rizzGPT (svi stariji od Generacije Z definiciju rizza mogu pronaći ovdje) i ističu da nude "karizmu kao uslugu". Koliko karizmatičan ili pun rizza bi vam bio netko s ovakvim naočalama, tko čita svoje odgovore s ugrađenog blesimetra, procijenite sami na temelju priloženog demo videa.