LG XBOOM AI ThinQ WK9 - pametni zaslon s Google Assistantom

LG je predstavio vlastiti pametni zaslon sa Google Assistantom – XBOOM AI ThinQ kako mu ime kaže ima podršku za AI kako bi putem njega mogli upravljati i s pametnim kućnim uređajima

Stjepan Bilić srijeda, 21. studenog 2018. u 06:00

LG je predstavio vlastiti pametni zaslon s Google Assistantom – XBOOM AI ThinQ WK9. Kako je odmah u nazivu jasno naznačeno – ovaj pametni zaslon ima i podršku za AI, što između ostaloga omogućava i upravljanje pametnim kućnim uređajima.

WK9 se odlikuje podrškom za Google Assistanta, Google Duo, Chromecast, Meridian Audio Technology te podrškom za LG ThinQ. Na pametni zaslon se povezuje pomoću bežičnih tehnologija, točnije, putem Bluetootha ili Wi-Fi mreže.

Njime se tako može upravljati s različitim kućanskim uređajima, poput perilica rublja, hladnjacima, klima uređajima i osvježivačima zraka te usisavačima, osvjetljenjima, televizorima i mnogim drugim (podržanim) uređajima kojih je na trenutno tržištu više od deset tisuća. Tako barem navodi proizvođač – LG.

WK9 ima 8-inčni zaslon HD razlučivosti i može se koristi za pretraživanje Interneta, za video pozive (Google Duo), pregledavanje fotografija (Google Photos), gledanje videa (YouTube) te za slušanje glazbe (Spotify). Za dobru sliku zadužena je 5 MP kamera, a dobar zvuk zaduženi su stereo zvučnici (20 W) i Meridian Audio tehnologija Od audio formata podržani su MP3, OGG Vorbis i SBC.

Kao svaki pametni zaslon/zvučnik tako je i ovaj zamišljen za upravljanje putem glasovnih naredbi. Kako se temelji na Google Assistantu prije glasovne naredbe potrebno je pozvati Assistanta pomoću riječi Okay Google ili Hey Google. Za korisnike kojima ne odgovara da WK9 osluškuje okolinu u kojoj je smješten, LG je s gornje strane kućišta ugradio i tipku kojom se isključuje mikrofon.

Dimenzije uređaja su oko 370 x 244 x 145 milimetara, a težina oko 1,51 kilograma. Regularna cijena iznosi 299,99 USD, no promotivna je trenutno 100 USD niža – 199,99 USD. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača.