Amazonova Alexa dobiva prirodniji glas

Amazonov glasovni asistent Alexa dobit će značajnu nadogradnju koja će omogućiti prirodniji glas i više emocija

Tomislav Stanković petak, 22. rujna 2023. u 07:35
📷 Image: Nicolas J Leclercq, Unsplash
Image: Nicolas J Leclercq, Unsplash

Amazon je predstavio novo ažuriranje svoje Alexe koja sada uzima u obzir kontekst korisnikovih riječi i ton glasa čime će i odgovori koje daje biti intuitivniji i više sličiti konverzaciji s ljudskim bićem. Novi bi model trebao biti dostupan početkom sljedeće godine.

Od 2014. godine kada je Alexa predstavljena neprestano se razvijala i rasla s krajnjim ciljem da zvuči što sličnije čovjeku kako bi osoba imala osjećaj da razgovora s drugom osobom, a ne s robotom.

Amazon tvrdi da će Alexa od sada moći "pokazati" emocije kao što su smijeh ili iznenađenje što bi u konačnici trebalo rezultirati prirodnijim razgovorima.

Nova će Alexa novim ažuriranjem zvučati manje robotski, a više kao čovjek tj. moći će veselo odgovoriti ako korisnik zatraži informacije o pobjedi svog sportskog tima ili sa suosjećanjem ako je taj tim izgubio.

Dave Limp, viši podpredsjednik za uređaje i usluge u Amazonu, tvrdi kako je najnoviji model Alexe potpuno optimiziran u smislu glasa i funkcionalnosti koje kupci vole - poput pristupa informacijama u stvarnom vremenu i učinkovite kontrole pametnog doma, prenosi TechCrunch.