Nosiva EEG kruna analizira mozak i bira glazbu za povećanje produktivnosti

Nosivi elektroencefalografski uređaj, nazvan Crown, stavlja se na glavu poput krune kako bi analizirao aktivnost prednjeg režnja i korisniku pomogao održati fokus uz pomoć pjesama s glazbenih servisa

Mladen Smrekar srijeda, 31. ožujka 2021. u 20:25

Novi uređaj tvrtke Neurosity mjeri i analizira moždane valove korisnika koji ga nose uz pomoć osam EEG senzora. EEG je jedna od najčešće korištenih neinvazivnih tehnika za mjerenje živčane aktivnosti. Tehnologija u osnovi bilježi električnu aktivnost mozga pomoću elektroda koje se postavljaju na vlasište. Ovisno o moždanim signalima korisnika, uređaj će puštati glazbu posebno odabranu za pojačavanje koncentracije.

Bilježenje električnih impulsa

Kako je sposobnost fokusiranja regulirana frontalnim režnjem, Crown se fokusira na ovu regiju mozga. Uređaj je povezan s pripadajućom aplikacijom Neurosity Shift koja je pak povezana s korisnikovim Spotify računom.

Crown podsjeća na Neurosityjev prethodni uređaj Notion 2 koji je smanjivao tehnološku distrakciju automatskim isključivanjem obavijesti ili melodija zvona na uređajima. Tako i Crown odašilje 'podatkovnu karticu' u kojoj su navedeni svi trenuci u kojima su nosioci uređaja bili najviše fokusirani, ali i oni u kojima su bili najviše dekoncentrirani. 

Neuronske aktivnosti elektrode bilježe kao električne impulse. Manje od jedne milisekunde kasnije, uređaj prima podatke i trenutno ih obrađuje. To znači da je sposoban kvantificirati prikupljene podatke o tome koliko ste produktivni bili danas u odnosu na prošli tjedan ili jeste li sada bili više usredotočeni na meditaciju nego jučer. 

AJ Keller i Alex Castillo, suosnivači Neurosityja
AJ Keller i Alex Castillo, suosnivači Neurosityja

Temeljem prikupljenih i obrađenih podataka Crown pronalazi glazbu na koju mozak najviše reagira. 

NFC za brzo uparivanje

Novi uređaj manji je od prethodnika i sadrži fleksibilne gumene senzore s navodno najboljim omjerom signala i šuma u nekom potrošačkom uređaju. Uz to, nova konfiguracija senzora uključuje pristup vidnoj kori mozga i pokriva sva četiri režnja.

Novi hardver sadrži NFC za brzo uparivanje. Dovoljno je pametnim telefonom dodirnuti stražnji dio uređaja i veza se odmah uspostavlja. Ugrađen je i priključak za jednostavno punjenje, a Crown se potpuno napuni za samo 30 minuta.

Dobra je vijest, kažu tvorci koncepta, da Crown ne pohranjuje zapisane moždane valove korisnika kako bi ih preprodao trećim stranama. To znači da se podaci prikupljeni uređajem dizajniranim za održavanje fokusa podatke o vašim moždanim valovima neće slati drugim tvrtkama koje bi vas onda pingale ciljanim oglasima kad mi je to najprihvatljivije.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


2-kanalno pojačalo snage

PARASOUND 275 V2

200W mono, 20 Hz - 50 kHz, dva para izlaza za zvučnike s A/B tipkama, učinkovit dizajn s niskim zagrijavanjem, stereo ili mono rad, pozlaćeni RCA ulazni priključci.

8.245 kn 1.094,30 € 9.699 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnik

MARSHALL Stanmore II

Bluetooth 5.0 i aptX , 50-20 000Hz, funkcija više hostova, mogućnost žičnog povezivanja, 1 pojačalo klase D od 50 W za woofer, 2 pojačala klase D od 15 W za visokotonce.

2.599 kn 344,95 € Kupi