Pametni biciklistički trenažer omogućava zabavno treniranje u sobi

Akvizicija Tacxa u Garmin najavljena je u veljači ove godine, a sada su napokon njihovi prvi biciklistički trenažeri postali dostupni i kod nas. Imali smo priliku ovih dana vidjeti ih na djelu u Garminu Hrvatska

Drago Galić srijeda, 6. studenog 2019. u 06:00

Ukoliko spadate (u sve veću, usput budi rečeno) populaciju ozbiljnijih rekreativnih biciklista u Hrvatskoj, vjerojatno ste već čuli za Tacx biciklističke trenažere koji spadaju u sam vrh te vrste uređaja u svijetu. Tvrtka Garmin je već u veljači ove godine najavila kupnju Tacxa, a od listopada i Garmin Hrvatska ih ima u svojoj ponudi. Radi se o manje-više univerzalnom uređaju koji može primiti i „specijalke“, gradske i brdske bicikle (uz odgovarajuće adaptere) i koji donosi ne samo izuzetno bogatu softversku okolinu i simulacijske mogućnosti vožnje bicikla u zatvorenim prostorima (stane, praktički, i unutar neke prostorije prosječnog stana), već podiže kvalitetu i realizam treninga na razinu koja se ne može mjeriti s uobičajenim biciklističkim trenažerima baziranim na zamašnjacima i progresivnom podešavanju opterećenja.

Mi smo u Garminovim prostorijama u Zagrebu imali prilike vidjeti demonstraciju Tacx NEO 2T Smarta, koji je trenutno najjači i najintuitivniji pametni trenažer u Garminovoj ponudi. Sada je opremljen redizajniranim motorom, ima poboljšanu analitiku performansi i razne druge napredne mogućnosti.

Trenažer je opremljen kapacitivnim lijevim i desnim senzorom koji točno mjeri položaj nogu, a ima i ANT+ sučelje za mjerenje dinamike biciklizma koje biciklistima omogućava analizu pokreta pedala pomoću dediciranih softverskih rješenja, uključujući i onaj na Garmin Edge.

Uređaj simulira promjene brzine i nagiba, te haptički daje signale po kojoj se od simuliranih podloga (i unaprijed snimljenih staza) vozi. Donosi i dinamičnu inerciju koja kontrolira vozačevo ubrzanje i  usporavanje i kompenzira težinu, brzinu i stupanj nagiba za vrijeme simulacije vožnje nizbrdo. Korištenje Tacx softvera ili Zwift aplikacije omogućuje biciklistima iskustvo vožnje kao vani na cesti, omogućujući trenažeru da po potrebi vibriranjem simulira osjećaj vožnje na različitim površinama kao što su kocke ili makadam.

NEO 2T Smart je kompatibilan s više trening aplikacija, omogućavajući biciklistima da odvoze slavne rute koristeći Tacx softver, da se natječu na Zwiftu ili koriste druge platforme kao TrainerRoad. Tacx trening softver uključuje kolekciju sa više od 100 videozapisa koji simuliraju vožnju usponima Alpa ili kockama Milana. Korisnici mogu koristiti strukturirane trening planove, utrkivati se uživo s drugim biciklistima, ili prenijeti svoje GPS podatke i voziti na 3-D kartama kao i kreirati svoje vlastite treninge bazirane na nagibu, snazi, otkucajima srca ili FTP-u. Kada se koristi u samostalnom načinu rada, ovaj trenažer simulirat će ravnu cestu; što je biciklist jači to je i otpor veći.

U osnovnom paketu s trenažerom dobiva se i jednomjesečna pretplata na streaming servis s unaprijed snimljenim stazama za vožnju (alpske i druge legendarne biciklističke staze), a svaki kasniji mjesec korisnik sam plaća 10 eura pretplate za korištenje servisa.

Pored ranije snimljenih staza (uključivši i video iz perspektive biciklista), u trenažer je moguće učitati i GPX koordinate snimljene nekim od GPS uređaja sa staze ili više staza kojima korisnik vozi, te vježbati i na njima. Priložena aplikacija omogućava jednostavno podešavanje tipa podloga (kocke, asfalt, makadam pa čak i led) koje se izuzetno uvjerljivo simuliraju na ovom trenažeru.

Iako cijena još nije službeno istaknuta na Garminovim stranicama, očekujte da bude nešto preko 10.000 kuna.