Piaggio Gita – samohodni autonomni kofer

Talijanska kompanija poznata po svojoj legendarnoj Vespi izradile je koncept vozila za prijevoz prtljage onima koji je ne žele nositi u rukama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 06:30

Talijanski proizvođač vozila Piaggio proslavio se motociklom Vespa, no ne spava na staroj slavi. Njihovi su stručnjaci, izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward, osmislili i predstavili autonomni kofer – tj. robotsko vozilo koje može slijediti svojeg vlasnika i za njime po gradu voziti njegovu prtljagu ili druge potrebne mu predmete.

Gita, kako je ime ovom neobičnom robotu, kreće se na dva velika kotača poput Segwaya, a u prtljažniku zapremnine oko 32 litre može prevoziti i do 20 kilograma tereta. Napredni senzori prepoznaju kretanje vlasnika i slijede ga, krećući se ukorak s njime po gradu. Donekle sličan koncept vidjeli smo i od kineske kompanije 90Fun na ovogodišnjem CES-u.

Gitini kotači omogućavaju joj okretanje u mjestu, senzori su zaduženi za praćenje vlasnika i izbjegavanje prepreka, a ugrađeno računalo u stanju je i zapamtiti rutu kretanja te je po potrebi ponoviti i bez ljudske pratnje – postajući time dostavni robot ukoliko je potrebno.

Namjera ovog proizvoda je promovirati hodanje i općenito gradsku mobilnost bez automobila, te pokazati na koje su sve načine autonomni roboti spremni pomoći ljudima u svakodnevnim zadaćama. Prvi koncept Gite predstavljen je još prošle godine, a Piaggio sada poziva sve zainteresirane da se prijave na listu beta testera i među prvima isprobaju potpuno funkcionalan proizvod.

O cijeni još ne govore, ali navode da bi se Gita u prodaji mogla naći nekad tijekom 2019. godine.