Taktilni uređaj Monarch donosi novo rješenje za stari problem čitanja slijepih osoba

Ovaj višenamjenski uređaj, tzv. dinamički taktilni uređaj, koristi tehnologiju taktilnog zaslona startupa Dot, a rezultat je suradnje između HumanWarea i Američke tiskare za slijepe (APH)

Tomislav Stanković ponedjeljak, 20. ožujka 2023. u 06:00
📷 Image: APH/HumanWare
Image: APH/HumanWare

Iako ovakvi uređaji nisu novost i postoje već godinama najčešće dolaze uz visoke troškove kupovine, nisku trajnost i spore stope osvježavanja.

Problemi su to s kojima se u koštac išao uhvatiti startup Dot te su predstavili novi mehanizam, radnog naziva Dynamic Tactile Device, s blisko postavljenim i zamjenjivim pojedinačnim iglama koje čine točke na ekranu.

Grafičke mogućnosti ovog uređaja trebale bi omogućiti najveći skok u iskustvu čitanja slijepih osoba. Monarch s 10 redaka od po 32 ćelije omogućuje čitanje slično čitanju tiskane tj. reljefne stranice na brajici.

📷 Image: Dot
Image: Dot

Osim toga uređaj može prikazati jednostavnu taktilnu grafiku koja je do sada najčešće bila ograničena ili uopće nije postojala za slijepe osobe. Grafika će se također moći povećavati ili smanjivati ovisno o tome želi li se dobiti više ili manje detalja.

"Zamislite slijepog programera web stranice koji koristi Dynamic Tactile Device kako bi pogledao web stranicu koju dizajnira, provjeravajući kako će biti postavljena bez potrebe za korištenjem ljudskog čitača. Slijepi arhitekt mogao bi taktilno ispitati digitalne nacrte kako se mijenjaju u stvarnom vremenu." - Karen Anderson, Američka Nacionalna federacija slijepih osoba.

Uz čitanje brajice, uređaj će imati mogućnost i pisanja uz cijeli ekosustav aplikacija usmjerenih na Brailleovo pismo. Npr. biti će moguće rješavati matematičke zadatke uz istovremeno čitanje redaka iznad i ispod mjesta gdje se trenutno piše.

"Kako bi višeredni Brailleov zaslon bio uistinu izvediv i upotrebljiv u svom punom potencijalu, naši su partneri shvatili da moramo razviti novi standard za Brailleovu datoteku. Novi standard mora biti optimiziran za prikaz više redaka Brailleovog pisma na jednom uređaju. Trenutno radimo zajedno na razvoju standarda EBRF ili Electronic Braille Ready File. EBRF će omogućiti korisnicima da se kreću kroz datoteke jednako neprimjetno kao što ljudi koji vide kreću kroz elektroničke datoteke na svom Kindleu ili iPadu." - Karen Anderson, Američka Nacionalna federacija slijepih osoba.

Suradnjom HumanWarea i Američke tiskare za slijepe (APH) dodatno će se olakšati i ubrzati proces kreiranja i objave knjiga za slijepe koji više neće morati čekati da im fizička knjiga stigne na adresu nego će istu moći preuzeti iz oblaka.