Testirali smo meanIT Smartwatch M30 Lady, pametni sat za ljepši spol

U rose gold boji meanIT-ov pametni sat nudi mogućnosti kakve ne viđamo u ovom cjenovnom rangu – na ekran sata možete postaviti selfie ili npr. fotografiju novih cipel(ic)a

Krunoslav Ćosić četvrtak, 18. ožujka 2021. u 17:07

U nižem cjenovnom rangu pametni satovi uglavnom predstavljaju neki kompromis, bilo u kvaliteti izrade kućišta, kvaliteti ekrana ili trajanju baterije. Ipak, sve njih karakterizira nedostatak instalacije novih aplikacija pa je upitno zvati ih pametnim satovima. Istovremeno, satovi su pametni jer će nam reći kad je vrijeme za šetnju, popiti čašu vode ili pak obavezni lijek.

Pred kraj pisanja ovog teksta na ekranu meanIT-ovoh sata pojavit će se upozorenje odnosno savjet da se ustanemo sa stolice i prošećemo. Sat omogućuje udaljeno fotografiranje s pametnim telefonom – samo protresemo rukom i okinut ćemo fotku. Uz sat ćemo pronaći i zagubljeni pametni telefon. Ili obrnuto, preko smartphonea ćemo pronaći izgubljeni sat. Možda je upravo na nečijoj ruci, ali ta ruka mora biti u dometu Bluetootha, a to znači desetak metara.

Ono što karakterizira novi meanIT Smartwatch M30 Lady svakako je rose gold boja i na kućištu sata i na narukvici, a da se mislilo o dizajnu pokazuje i izdužena kutija u kojoj se sat nalazi te asocira na skupocjeni nakit. Promjer sata je 43 milimetra te govorimo o kompromisu po pitanju veličine koja nije niti mala niti prevelika.

Širina narukvice je 20 milimetara i može se zamijeniti nekom drugom, ako vam ova dosadi. Silikonska narukvica je ugodna na rukama, ali kao i sve takve narukvice može izazvati znojenje pri vrućem vremenu. Istovremeno, ugodna je za spavanje tako da se od nje ne morate odvajati gotovo nikada, osim dok je potrebno napuniti bateriju. Čak niti dok se tuširate, hodate po kiši ili rukom obrišete znojno čelo nakon trčanja.

Iako izgleda kao modni dodatak, M30 Lady je u suštini jako dobar pametni sat s dužim popisom mogućnosti. Jasno, prati sve vaše aktivnosti – hodanje, trčanje, vožnju biciklom, bavljenje raznim sportovima poput košarke, nogometa, badmintona i stolnog tenisa, s njom se može i plivati te kasnije provjeriti rezultate svojih aktivnosti, a služi i pri penjanju. Pa i pri spavanju – ujutro ćete u mobilnoj aplikaciji Ffit saznati kako ste spavali (tvrdi ili lagani san).

U samoj aplikaciji nudi se statistika za veći broj aktivnosti, a mnogima će dobro doći kontinuirano praćenje broja otkucaja srca. Neke će zanimati zasićenost kisika u krvi ili pak krvni tlak. Jasno, sve su to vrijednosti koje nakon mjerenja ne možete uzeti zdravo za gotovo, ali pokazuju određeni trend. Pametni sat sve češće postaje (korisni) instrument koji će u sljedećim godinama imati bitno mjesto u našim životima, a naročito kod osoba s osjetljivim zdravljem kojima je rana dijagnostika odnosno granična vrijednost izuzetno bitna.

I dok će jednima pametni sat biti bitan za zdravlje ili bavljenje sportom drugima će poslužiti kao modni dodatak. Mnoge modele u nižem cjenovnom rangu, u koji s cijenom od 399 kuna spada i M30 Lady, karakterizira manji broj raspoloživih izgleda početnog ekrana (face).

Ovaj model, uz nekoliko desetaka različitih modela, nudi i mogućnost karakterističnu skupljim satovima – mogućnost postavljanja bilo kakve fotografije iz galerije telefona. Kroz aplikaciju Ffit može se okinuti selfie i odmah ga postaviti na početni ekran sata. Može to biti i fotografija nekog skupocjenog sata kojeg silno želite pa na ovaj način M30 Lady može biti hibridna kombinacija.

U tehničkom pogledu satu se nema što prigovoriti. Ekran od 1,3 inča ima odličnu vidljivost na suncu, a u postavkama se može podesiti jakost osvjetljenja te vrijeme trajanja, što je također plus. Mnoge smeta automatsko isključivanje ekrana nakon sekundu-dvije, ali M30 Lady to ima dobro riješeno (do 15 sekundi). Sat se softverski nadograđuje, što je znak da podršku imate i nakon kupnje.

Funkcionalan je uz Android i iOS uređaje, na ekranu će ispisati ime osobe koja vas upravo zove, omogućuje čak i odbijanje poziva, a na ekran osjetljiv na dodir primat ćete i veći broj notifikacija s pametnog telefona. Idealno za spotaš(ice) dok trče i poslovne žene koje na sastanku mogu diskretno pogledati sve novosti, bez da krišom gledaju na ekran pametnog telefona.

MeanIT Smartwatch M30 Lady

  • Baterija do 7 dana,
  • Vidljivost ekrana na suncu
  • Cijena
  • Dodatne funkcionalnosti u aplikaciji
  • Hrvatski izbornik
  • Omogućuje odbijanje ali ne i prihvaćanje poziva na uparenom telefonu
Cijena 399 kn Ustupio: Intelkom