Gadgeti

Tweetovi otkrivaju na koje se gadgete korisnici najviše žale

Mladen Smrekar nedjelja, 20. veljače 2022. u 20:13

Alat za analizu tweetova pobrojao je pritužbe koje se mogu pronaći na društvenoj mreži i izdvojio najčešće osporavane konzole, laptope, tablete, mobitele, kamere, slušalice, pametne i nosive uređaje

Vjerojatno nema čovjeka na svijetu koji se barem jednom nije razočarao u nekom elektronskom uređaju zato što nije radio kako bi b trebao ili kako bismo očekivali od njega. SciShow je čak objavio i video u kojem su pokušali objasniti zašto elektronika tako često ne funkcionira.

Kako bi procijenili koji elektronski uređaji najčešće ne rade kako bi trebali i na koje se korisnici najviše žale, blog Electronics Hub razvio je alat za otkrivanje pritužbi za analizu tweetova u kojima se spominju popularni tehnološki proizvodi.

Electronics Hub je pobrojao tweetove o gadgetima s najviše pritužbi korisnika
Electronics Hub je pobrojao tweetove o gadgetima s najviše pritužbi korisnika

Svaki gadget na kraju je ocijenjen prema tome koliko je tweetova sadržavalo pritužbu na određeni tehnološki proizvod. Ovo je popis tehnoloških proizvoda na koje je upućeno najviše žalbi, prema Electronics Hubu:

Igraće konzole

Najviše pritužbi stiglo je na tri Microsoftove konzole: Xbox Series X (12,5 posto), Xbox One (12,1 posto) i Xxox Series S (9,8 posto). Slijede Sony PlayStation 5 (9,7 posto), Nintendo Switch (7,6 posto) i Sony PlayStation 4 (0,5 posto).

Electronics Hub međutim ističe da se većina pritužbi zapravo odnosila na nemogućnost pronalaženja ovih proizvoda jer ih nema na zalihama pa je pitanje jesu li pobrojani tweetovi bili pritužbe ili pohvale?

Mobiteli

Najviše žalbi tweetano je za Google Pixel 6 (27,2 posto), uglavnom zbog nemogućnosti korisnika da telefon napune starijim punjačima ili punjačima trećih strana. Ostali telefoni na listi uglavnom su bili iPhonei, što se zasigurno neće svidjeti ljudima iz Applea.

Postotak žalbi kod svih je pametnih telefona podjednak, od iPhonea 6S i iPhonea 12 Mini (oba 26,1 posto), do iPhonea 12 Pro i iPhonea 8 (oba 22,8 posto).  

Prijenosna računala

Korisnici su najviše tweetova s pritužbama uputili na HP-ove laptope (29,1 posto), a u stupu ih slijede pritužbe na Lenovo (28,8 posto). Pritužbe na HP uključivale sve, od napajanja baterije, preko neuspješnog pokretanja uređaja, do loše korisničke usluge. S druge strane, na dnu listi tweetova s pritužbama nalazi se Huawei (3,3 posto).

Slušalice

Realme Buds imao je najviše pritužbi od svih slušalica (33,8 posto), vezanih uz probleme s povezivanjem, zvukom i dodirom. Štoviše, više od trećine svih tweetova o Budsima, ali i o Boseovom modelu Noise Canceling Headphones 700, odnosio se na razne pritužbe.

Pritužbe upućene Realme Buds slušalicama obično su bile vezane uz korisničku podršku, a ponekad i na dobavljača treće strane, ali postoje i problemi sa zujanjem i potpunim gubitkom kontakta. Najgora stvar u vezi s Appleovim AirPodsima (11,5 posto) je to što se glazba prekine glasom robota koji vam govori da je vaša veza gotova.

Nosivi uređaji

Na Fitbit Charge 4 otpada 31,4 posto pritužbi na nosive uređaje, a glavni razlog nezadovoljstvu bio je razmak  između uređaja i remena. Po količini pritužbu u tweetovima slijede Whoop 4.0 (23,5 posto) i Fitbit Versa 2 (16,7 posto). Apple Watch Series 7 imao je 13 posto pritužbi, a na Xiaomi MI SmartBand 5  otpada 12,9 posto. 

Fitbit Charge 4: tviteraše muče problemi s prilijeganjem uređaja
Fitbit Charge 4: tviteraše muče problemi s prilijeganjem uređaja

Tableti

Nevjerojatno, ali pritužbe na Appleove tablete penje se do 33,3 posto kad je riječ o uređajima šeste generacije. Zanimljivo, iPad je zauzeo čak osam od deset prvih mjesta po broju tweetova u kojima se korisnici žale na svoje uređaje. Pritužbe se kreću od neintuitivnog načina na koji iPod OS pohranjuje, zapravo datoteke, do toga da vlasnike ljuti što ih bebe bude rano ujutro, tražeći da im se da tehnološka igračka u ruke.

Vlasnike tableta muče razne brige
Vlasnike tableta muče razne brige

Kamere

Ljudi se izgleda malo žale na kupljene kamere, a u svemu tome najlošije je prošao GoPro Hero 8 Black s 8,6 posto tweetova u kojima se netko žali na proizvod. 

Pametni uređaji

Od svih mogućih vrsta uređaja koji se nalaze u kući, kupci se izgleda najviše žale na one pametne. Broj jedan po broju pritužbi je Philips Hue Bridge, čak 42,7 posto. Ova bijelu kutija nevinog izgleda koju Philips opisuje kao "mozak sustava pametne rasvjete Philips Hue" nervira korisnike koji se žale na probleme s povezivanjem i kompatibilnost s drugim pametnim kućnim uređajima i mrežama.

Electronics Hub je pobrojao tweetove i otkrio koji uređaji najviše muče korisnike na raznim stranama svijeta
Electronics Hub je pobrojao tweetove i otkrio koji uređaji najviše muče korisnike na raznim stranama svijeta

Amerikanci i Britanci

Philips Hue Bridge predvodi listu proizvodan na kjoje se najčešće žale Amerikanci (42,9 posto). Po broju pritužbi u SAD-u slijedi Chromecast (39,1 posto), a visoko na listi nalaze se i tri Appleova iPhonea.  

S ove strane Atlantika, u Velikoj Britaniji, kupci se najviše žale pametni kućni uređaj Nest Thermostat (50 posto). Na listi deset gadgeta koji izazivaju najviše negodovanja korisnika našlo se čak šest telefona, ali i Apple TV 4K s 38,5 posto tweetova s pritužbama.