Google Drive uveo ograničenje od 5 milijuna stavki, uključujući datoteke, mape i prečace

Čak i ako imate preostalog prostora za pohranu izgleda da ga nećete moći koristiti ako ne obrišete "višak" stavki. S tim su se već susreli brojni korisnici bez da su bili prethodno obaviješteni

Tomislav Stanković srijeda, 29. ožujka 2023. u 17:08
📷 Image: Rubaitul Azad, Unsplash
Image: Rubaitul Azad, Unsplash

Do ove spoznaje došli su korisnici Reddita koji su bili prisiljeni obrisati ili presložiti milijune stavki. Mnogi od njih su počeli primati obavijesti "Učitavanje nije uspjelo" oko 14. veljače za bilo koju radnju, uključujući stvaranje nove prazne mape.

Iako se promjena dogodila bez prethodnog upozorenja, glasnogovornik Google Workspacea je za CNET naknadno potvrdio ovu promjenu: "Kako bi održali snažnu izvedbu i pouzdanost, pojedinačni korisnici ograničeni su na 5 milijuna ukupno kreiranih stavki na svom Google disku".

Iako Google u ponudi premium paketa nudi od 100GB do 30TB prostora u sklopu Google One usluge čini se da se navedeno ograničenje odnosi i na njih.

Google One se inače natječe se s Microsoftovim OneDriveom, Dropboxom, Amazon Cloud Driveom i drugima. Neki od njih također imaju slična ograničenja. Npr. OneDrive za tvrtke ima ograničenje od 50 000 stavki po mapi, ali nije sigurno ima li Microsoft zadanu gornju granicu ukupnog broja stavki.

Što se konkretnog ograničenja Google Drivea tiče trenutno ga je moguće zaobići komprimiranjem datoteka u .ZIP mapu što se računa kao jedna stavka.