Rusi papreno kaznili Google i Metu jer nisu uklonili zabranjeni sadržaj

Ruski regulatori konstantno pritišću Big Tech tvrtke da se prilagode njihovim pravilima, što u krajnjem slučaju najčešće dovodi do velikih novčanih kazni

Matej Markovinović nedjelja, 26. prosinca 2021. u 15:00

Rusi se očito ne šale kad je u pitanju nezakoniti sadržaj, pa su tako zbog njegovog neuklanjanja kaznili Google i Metu s 87, odnosno 23,8 milijuna eura.

Google je izjavio za The Verge da će detaljno proučiti sudske dokumente nakon što postanu dostupni te da će tek tada odlučiti koji su im sljedeći koraci. No, ruski je dužnosnik za Bloomberg zaprijetio „izrazito neugodnim mjerama“ ako tvrtka ne ukloni sadržaj koji je u Rusiji zabranjen.

Riječ je, naime, o sadržaju koji uključuje promociju droga ili opasnog ponašanja, "širenje gay propagande", upute za izradu improviziranog oružja i eksploziva te objave organizacija za koje vlada smatra da su ekstremističke ili terorističke.

Osim zbog neuklanjanja zabranjenog sadržaja, podsjećamo da su Rusi još krajem srpnja novčano kaznili Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima. Tvrtka bi u bližoj budućnosti mogla platiti i još jednu paprenu kaznu, osim ako ne ponište zabranu konzervativnog ruskog kanala vijesti.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi