Rusi papreno kaznili Google i Metu jer nisu uklonili zabranjeni sadržaj

Ruski regulatori konstantno pritišću Big Tech tvrtke da se prilagode njihovim pravilima, što u krajnjem slučaju najčešće dovodi do velikih novčanih kazni

Matej Markovinović nedjelja, 26. prosinca 2021. u 15:00

Rusi se očito ne šale kad je u pitanju nezakoniti sadržaj, pa su tako zbog njegovog neuklanjanja kaznili Google i Metu s 87, odnosno 23,8 milijuna eura.

Google je izjavio za The Verge da će detaljno proučiti sudske dokumente nakon što postanu dostupni te da će tek tada odlučiti koji su im sljedeći koraci. No, ruski je dužnosnik za Bloomberg zaprijetio „izrazito neugodnim mjerama“ ako tvrtka ne ukloni sadržaj koji je u Rusiji zabranjen.

Riječ je, naime, o sadržaju koji uključuje promociju droga ili opasnog ponašanja, "širenje gay propagande", upute za izradu improviziranog oružja i eksploziva te objave organizacija za koje vlada smatra da su ekstremističke ili terorističke.

Osim zbog neuklanjanja zabranjenog sadržaja, podsjećamo da su Rusi još krajem srpnja novčano kaznili Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima. Tvrtka bi u bližoj budućnosti mogla platiti i još jednu paprenu kaznu, osim ako ne ponište zabranu konzervativnog ruskog kanala vijesti.