Državna tijela Republike Hrvatske bila pod dugotrajnim ciljanim hakerskim napadima

Od veljače do travnja ove godine u nekoliko institucija uočena je phishing kampanja kojom se pokušalo zaraziti računala do tada nepoznatim malwareom SilentTrinity

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. srpnja 2019. u 17:44

Zavod za sigurnost informacijskih sustava Republike Hrvatske objavio je Upozorenje o phishing kampanji koja je otkrivena u nekoliko državnih tijela pod njihovom nadležnošću.

Prema podacima kojima se trenutačno raspolaže, nepoznata hakerska skupina ciljano je napadala zaposlenike hrvatskih državnih institucija od veljače do travnja ove godine. Slala im je lažne poruke koje su trebale predstavljati e-mailove Hrvatske pošte i drugih dostavnih usluga. Unutar poruka skrivao se, dakako, malware.

Zloćudne stranice i dalje su aktivne

Hrvatska pošta već je pokrenula korake za uklanjanje zlonamjernih internetskih stranica i poslužitelja, no trenutačno su obje inačice i dalje aktivne. Zlonamjernim programom napadači mogu preuzeti kontrolu nad računalom i izvoditi proizvoljne naredbe pod ovlastima korisnika koji je otvorio XLS datoteku i omogućio izvršavanje makro naredbi.

Hrvatske institucije napad su otkrile u travnju, a on je bio započeo nekoliko mjeseci prije toga. Malware SilentTrinity do ovog napada bio je nepoznat, a stručnjaci sumnjaju kako je riječ o državno sponzoriranim phishing napadima koji se mogu povezati sa sličnima, ranije viđenima u izvedbi ruskih hakera. Za sada nije poznato koliko su napadači bili uspješni u svojim naumima.