Hakeri tvrde da su General Electricu ukrali tajne podatke iz razvojnog odjela

Američkom proizvođaču električnih uređaja, sustava obnovljive energije, ali i naprednih tehnologija za avioindustriju navodno su ukradeni prilično osjetljivi podaci, pa ponuđeni na prodaju

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. studenog 2023. u 15:18

Na jednom hakerskom forumu Dark weba ranije ovoga mjeseca pojavio se jedan "zanimljiv" oglas. U njemu je nepoznati prodavatelj ponudio podatke, navodno ukradene od kompanije General Electric, po cijeni od samo 500 američkih dolara. Budući da je General Electric visokotehnološka međunarodna kompanija, koja djeluje u sektorima energetike, avijacije i digitalne industrije, ovaj slučaj mogao bi biti prilično značajan – ovisno o tome, dakako, što im je i odakle ukradeno.

Ugroženi i vojni podaci?

Prodavatelj na Dark webu tvrdi da su podaci došli iz GE-ova odjela za razvoj, a kao dokaze da zaista ima "pravu stvar" pokazao je screenshote određenih podataka, koji uključuju i bazu iz odjela avijacije. U njoj se navodno nalaze tajni podaci iz razvoja raznih vojnih projekata. Navodno je riječ o projektima na kojima GE surađuje s američkom vojnom tehnološkom agencijom DARPA, pa je moguće da se radi i o njihovim dokumentima, bazama podataka i ostalim informacijama, za koje nije uputno da se šire u javnosti.

Iz General Electrica su za portal BleepingComputer potvrdili da istražuju ovaj slučaj. Kažu da su svjesni tvrdnji o hakiranju i da pokušavaju utvrditi činjenice vezane uz navodno curenje podataka. Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće mjere zaštite integriteta svojih sustava.

Kad je riječ o izvoru ukradenih podataka, isti portal navodi da je njihov prodavatelj, nadimka IntelBroker, haker poznat po nekoliko dosadašnjih uspješnih kibernetičkih napada. Među njima ističu hakiranje sustava zdravstvene organizacije DC Health Link, u kojem su ranije ove godine, među ostalim, bili ukradeni i privatni podaci zaposlenika Bijele kuće.