Hladnjaci

Noctua NH-U14S TR4-SP3, NH-U12S TR4-SP3 i NH-U9 TR4-SP3 - Trojac hladnjaka za Threadripper

Denis Arunović petak, 17. studenog 2017. u 09:00

AMD-ovi procesori Ryzen Threadripper specifični su ne samo zbog novog Socketa TR4, već i zbog samih gabarita koji za optimalno hlađenje traže korištenje hladnjaka s velikom bazom. Provjerili smo što je Noctua učinila glede tog pitanja

SPECIFIKACIJE - NOCTUA NH-U14S TR4-SP3
Podržani socketi Socket TR4/SP3
Ventilatori 1× 140 mm (NF-A15 PWM)
Dimenzije 165 x 150 x 78 mm (V x Š x D)
Masa Samo hladnjak - 865 g
S ventilatorom - 1.030 g
Dodatna oprema L.N.A. adapter
Klipse za montažu drugog ventilatora
NT-H1 termalna pasta
Metalna značka za kućište
Jamstvo 6 godina
SPECIFIKACIJE - NOCTUA NH-U12S TR4-SP3
Podržani socketi Socket TR4/SP3
Ventilatori 1× 120 mm (NF-F12 PWM)
Dimenzije 158 x 125 x 71 mm (V x Š x D)
Masa Samo hladnjak - 695 g
S ventilatorom - 870 g
Dodatna oprema L.N.A. adapter
Klipse za montažu drugog ventilatora
NT-H1 termalna pasta
Metalna značka za kućište
Jamstvo 6 godina
specifikacije - Noctua nh-u9 tr4-sp3
Podržani socketi Socket TR4/SP3
Ventilatori 2× 92 mm (NF-A9 PWM)
Dimenzije 125 x 95 x 120 mm (V x Š x D)
Masa Samo hladnjak - 660 g
S ventilatorom - 895 g
Dodatna oprema L.N.A. adapter
Y razdjelnik za spajanje ventilatora 
NT-H1 termalna pasta
Metalna značka za kućište
Jamstvo 6 godina

Već kad smo dobili Threadripper testni komplet od AMD-a javila nam se Noctua s ponudom da isprobamo nove hladnjake namijenjene procesorima TR4 i SP3. Hladnjaci, nažalost, nisu stigli na vrijeme da bismo ih opisali u sklopu testa Threadrippera, no isprobali smo ih naknadno. Threadripperi su specifični po golemim dimenzijama. Razlog velikih dimenzija je to što su Threadripperi zapravo MCM-ovi (Multi Chip Module), odnosno sastoje se od četiri pločice silicija koje su međusobno spojene preko sučelja Infinity Fabric. S procesorima nam je tada stiglo i hlađenje, Thermaltekov AIO vodeni sustav s 360-milimetarskim radijatorom, tri ventilatora, no ne i bazom prilagođenom Thredripperima. Hladnjak smo na procesore, odnosno matičnu ploču, pričvrstili preko mehanizma koji je stigao u kutiji sa sâmim procesorima, a kompatibilan je sa svim vodenim hlađenjima čiji je originalni proizvođač (OEM) Asetek.

Baze na steroidima

Svi novi hladnjaci zapravo su otprije poznati Noctuini modeli, no s osjetno povećanom bazom, koja u potpunosti prekriva metalni element na gornjem dijelu Threadrippera. Zbog te, povećane baze, kompatibilni su isključivo s AMD-ovim high-end procesorom, i nije ih moguće instalirati niti na jedan drugi. Na hladnjake su tvornički fiksirane metalne letvice na čijim su krajevima vijci koji ulaze u rupe na Socketu TR4. Vijci su dosta zanimljivi jer nije riječ o klasičnoj Philipsovoj, odnosno križnoj, glavi, već o šesterokutnoj glavi, za koji je priložen specijalni odvijač s okruglim šesterokutnim vrhom. Štos je u tome da takav odvijač ne mora biti okomit na ravninu glave vijka, pa ga možemo rabiti pod kutem, što uvelike olakšava instalaciju hladnjaka.

Visoka razina završne obrade rezultirala je niklanjem svih bakrenih dijelova – baze i toplovodnih cijevi. Baza nije posve glatka, ali nije ni daleko od toga
Visoka razina završne obrade rezultirala je niklanjem svih bakrenih dijelova – baze i toplovodnih cijevi. Baza nije posve glatka, ali nije ni daleko od toga

Sva tri hladnjaka stižu sa standardnom, bogatom opremom, koja uključuje tubicu termalne paste, žičane nosače za fiksiranje dodatnih ventilatora (samo u slučaju modela NH-U14S i U12S koji dolaze s jednim ventilatorom) i adaptere za smanjivanje brzine ventilatora. Potonji vam, doduše, uz Threadripper neće trebati. Tubica paste dovoljna je za najviše jednu aplikaciju na procesor, jer je pakiranje isto kao i kod ostalih Noctuinih hladnjaka. S druge strane, baza Threadrippera je ogromna i traži hrpetinu paste za optimalan kontakt procesora i hladnjaka.

Od većeg prema manjem

Već se i prema imenu hladnjaka može pretpostaviti da najveći koristi 140-milimetarske ventilatore, srednji 120-milimetarske, a najmanji 92-milimetarske. NH-U14S ima tijelo u obliku tornja sa šest toplovodnih cijevi koje prolaze kroz bazu. Cijevi i baza presvučeni su slojem nikla radi zaštite bakra od oksidacije. Iako su letvice koje drže hladnjak za procesor postavljene simetrično u odnosu na tijelo hladnjaka, korisnik bazu sam može uz pomoć odvijača pomaknuti prema jednoj strani, u slučaju da želi odmaknuti tijelo hladnjaka od grafičke kartice. Isti trik može se primijeniti i na ostalim TR4 hladnjacima, no samo kod ovog najvećeg zapravo ima smisla.

S NH-U14S stiže jedan NH-A15 ventilator, s time da je s druge strane tijela moguće fiksirati još jedan. S obzirom na veličinu hladnjaka i ventilatora, preporučljivo je koristiti memorijske module s niskim hladnjacima. U suprotnom je ventilator nužno pomaknuti prema gore. Sreća u nesreći je što se to događa ako su popunjeni svi memorijski utori. Ako koristite samo po dva modula sa svake strane, njihova visina nije problem.

NH-U12S nešto je manji hladnjak istog oblika tijela kao U14S, a isporučuje se s jednim NF-F12 ventilatorom, specijaliziranim za montažu na hladnjake ili radijatore vodenog hlađenja (visoki statički tlak). Drugi ventilator istih dimenzija (120 mm) može se naknadno montirati s druge strane hladnjaka kako bismo dobili push-pull konfiguraciju. Nosači za njega nalaze se u pakiranju. Način montaže jednak je kao kod većeg hladnjaka, s time da dimenzije opet diktiraju korištenje niskih memorijskih modula ako popunjavamo sve memorijske utore.

Na kraju, tu je i maleni NH-U9, opremljen s dva 92-milimetarska ventilatora NF-A9 PWM u push-pull konfiguraciji. Taj hladnjak je najproblematičniji u kontekstu visine memorijskih modula, jer zbog manje visine ima šire tijelo, pa je čak i prilikom korištenja četiri visoka memorijska modula potrebno podići ventilatore izvan optimalnog položaja, čime se gubi dio strujanja zraka. Ipak, treba imati na umu da je NH-U9 dizajniran za korištenje u kućištima manje debljine (posebice serverskim) pa je korištenje niskih memorijskih modula sasvim prihvatljiv kompromis.

Zajaši zmaja

Noctuine hladnjake testirali smo na Ryzenu Threadripper 1950X, dakle, najjačem modelu koji je trenutačno dostupan, a koji ima 16 fizičkih jezgri. Procesor je bio ugrađen na Asusovu ploču ROG Zenith Extreme, u kombinaciji s Corsairovim Vengeance modulima, jer smo željeli iskoristiti pune potencijale ventilatora na modelu NH-U9. Serija Vengeance opremljena je vrlo niskim hladnjacima te je samim time iznimno pogodna za kombiniranje sa zračnim hladnjacima. Osim Noctuinih hladnjaka, na raspolaganju smo imali i hladnjak koji nam je stigao sa samim Threadripperom, odnosno koji je AMD poslao za testiranje s procesorom. Riječ je o vodenom AIO sustavu Thermaltake Water 3.0 Riing RGB 360, koji ima klasičnu bazu (dakle, ne pokriva cijeli procesor), no spojen je na 360-milimetarski ventilator s tri 120-milimetarska radijatora.

Sva smo hlađenja testirali u dva moda – na standardnom taktu i naponu te kada je procesor overklokiran.

U slučaju ovog, konkretnog Threadrippera 1950X, to je takt od 3,9 GHz na svim jezgrama, uz napon od 1,35 volta. Svi novi AMD-ovi procesori u osnovi trebaju takav napon za postizanje maksimalnog takta u kombinaciji sa standardnim hlađenjem. Opterećenje je generirano s Primeom 95, što je u principu najgora moguća situacija kojoj bi procesor mogao biti izložen – sve jezgre maksimalno opterećene, uz korištenje AVX instrukcija. Dakle, u praksi se procesor grije osjetno manje, čak i kad je posve opterećen, primjerice renderiranjem ili transkodiranjem videa. Svi su hladnjaci testirani s maksimalnom brzinom ventilatora.

Zbog iznimno velike baze, Threadripper postavlja specifične izazove prilikom mazanja termalne paste na procesor. Na standardnim procesorima, pa čak i kad govorimo o Intelovim LGA-2011 ili LGA-2066 procesorima, koji su veći od standardnih, prilikom nanošenja paste dovoljno je na sredinu procesora istisnuti hrpicu veličine dva-tri zrna riže, koja se nakon montaže hladnjaka spljošti i raširi po površini procesora.

Threadripper, ne samo da je golem, već je i asimetričan, pa taj princip ne funkcionira. Kod njega je potrebno istisnuti istu količinu desetak puta – tako da je površina procesora ravnomjerno istočkana pastom. Nakon što se ugradi Noctuin hladnjak, baza je ravnomjerno prekrivena pastom.

Baza procesor čuva

Performanse novih Noctuinih hladnjaka za TR4-SP3 platformu u skladu su s našim očekivanjima. Na standardnom taktu najveći je hladnjak minimalno slabiji od Thermaltekovog skupog vodenog hlađenja, a maksimalna je temperatura procesora s manjim modelima četiri, odnosno pet, stupnjeva viša. S prelaskom na overklokiranje temperature osjetno skaču, i tu razlika između Noctuinog najvećeg hladnjaka i Thermaltakeovog sustava raste na tri stupnja. NH-U12 S topliji je za četiri dodatna stupnja, no, nažalost, više nije u stanju držati procesor na definiranom radnom taktu. Zbog povremenog pregrijavanja dolazi do termalnog throttlinga, u kojem procesor automatski smanjuje svoj množitelj s 39 na 5,5 kako bi se zaštitio. NH-U9 neznatno je lošiji u pogledu maksimalne temperature (88 vs. 87 stupnjeva) pa i tu dolazi do automatskog usporavanja procesora.

Što se tiče buke, Thermaltakeov sustav bio je najtiši, potom Noctuini hladnjaci od najvećeg prema najmanjem. Ipak, sve je to buka u granicama normale, odnosno ispod razine od 50 dB(A). U praksi će Noctuini hladnjaci biti i tiši zbog korištenja automatskih profila za reguliranje brzine ventilatora pa će se do maksimalne razine buke dolaziti samo prilikom intenzivnog i konstantnog opterećenja.

Noctua NH-U14S TR4-SP3

 • Dobre performanse
 • Dobro dokumentirana instalacija
 • Kvaliteta izrade
 • PWM ventilator
 • Dobra dodatna oprema
 • Tih rad
 • 6-godišnje jamstvo
 • Niže temperature VRM--a u odnosu na vodeno hlađenje
 • Traži niske memorijske module ako planirate popuniti sve memorijske utore
Performanse 8
Buka 8
Izrada 10
Montaža 9
UKUPNO 9
Cijena 675 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua

Noctua NH-U12S TR4-SP3

 • Dobre performanse
 • Dobro dokumentirana instalacija
 • Kvaliteta izrade
 • PWM ventilator
 • Dobra dodatna oprema
 • Tih rad
 • 6-godišnje jamstvo
 • Niže temperature VRM--a u odnosu na vodeno hlađenje
 • Traži niske memorijske module ako planirate popuniti sve memorijske utore
Performanse 7
Buka 8
Izrada 10
Montaža 9
UKUPNO 8
Cijena 560 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua

Noctua NH-U9 TR4-SP3

 • Solidne performanse
 • Dobro dokumentirana instalacija
 • Kvaliteta izrade
 • PWM ventilator
 • Dobra dodatna oprema
 • Tih rad
 • 6-godišnje jamstvo
 • Niže temperature VRM--a u odnosu na vodeno hlađenje
 • Traži niske memorijske module, skup s obzirom na performanse
Performanse 7
Buka 8
Izrada 10
Montaža 8
UKUPNO 7
Cijena 675 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua