Huawei razvija dijagnostički sustav za oboljele od koronavirusa temeljen na umjetnoj inteligenciji

Kako bi ubrzao očitavanje CT snimki pluća Huawei razvija dijagnostički sustav za oboljele od koronavirusa koji se temelji na umjetnoj inteligenciji

Stjepan Bilić petak, 20. ožujka 2020. u 20:16

Huawei u suradnji sa Sveučilištem u Huazhongu i tvrtkom Lanwon razvija i testira dijagnostički sustav za oboljele od korona virusa. Posebnog ovog sustava je u tome što prilikom očitavanja CT snimki pluća koristi umjetnu inteligenciju.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji Huaweijev sustav moći će brzo i precizno očitati CT snimku pluća pacijenta te pritom ne samo odrediti je li pacijent zaražen koronavirusom, već i u kojem su mu stanju pluća. Uz umjetnu inteligenciju pri očitavanju CT snimki pluća koristi se i računalni vid, a kada se tomu još pridodaju i klinički podatci te laboratorijski rezultati liječnici mogu lako razlikovati rani, napredni i teški stadij COVID-19 te ispravno djelovati.

Navedeni način dijagnostike je puno brži od ručnog, a ujedno se smanjuje broj kontakata u zdravstvenom sustavu, a samim time se smanjuje i mogućnost zaraze. Specijalizirani servis za analizu medicinskih slika razvijen je i izrađen na temelju platforme za analizu slike HUAWEI CLOUD EIHealth.

Iz Huaweija poručuju kako će u budućnosti nastaviti nadograđivati sustav pomoćnika za dijagnozu te će on s vremenom biti u mogućnosti dijagnosticirati sve vrste plućnih bolesti, uključujući upale pluća, nodule pluća i karcinom pluća.

Huawei Cloud surađuje s različitim industrijama na provođenju više znanstveno-istraživačkih projekata temeljenih na umjetnoj inteligenciji sa svrhom smanjenja zaraze koronavirusom.