Buduće igraće konzole imat će Samsungove SSD-ove?

Samsung je objavom jednog slajda dao naslutiti kako će biti glavni proizvođač SSD-ova koji će se naći unutar igraćih konzola koje na tržite stižu 2020. godine

Stjepan Bilić petak, 29. studenog 2019. u 15:03

Nedavno smo imali prilike saznati kako će PlayStation 5 koji se očekuje krajem 2020. godine za pohranu sadržaja koristiti SSD module. Zahvaljujući tome cijena bi mu u startu mogla niža, a kasnija nadogradnja podatkovnog prostora osjetno lakša.

Sada se na cijelu priču nadovezao Samsung koji je objavom jednog slajda dao naslutiti kako bi mogao biti glavni proizvođač SSD-ova za igraće konzole. Na slajdu se jasno vidi PlayStation 4 i njegov kontroler, ali i obrisi mehaničkog diska te riječ „Lag“ (usporavanje) zbog kojeg je nesretni gamer završio igru kao gubitnik. Samsung ujedno objašnjava kako mehanički diskovi sadržaj učitavaju s kašnjenjem te kako je za pristojan gaming potreban SSD.

Njega će buduće konzole zasigurno dobiti, ako zbog ničeg drugog onda zbog sve većih datoteka koje je potrebno preuzeti s Interneta na konzolu, a čije preuzimanje zbog sporijeg diska (i Interneta) zna trajati i po par sati. Korisnici igraćih konzola sa SSD-ovima neće samo profitirati u brzini preuzimanja sadržaja već i u brzini pokretanja sustava i igraćih naslova.

Prema Samsungu uz mehanički disk podizanje sustava može trajati i do 49 sekundi, a uz SATA SSD do 29 sekundi. Slično je i s instaliranim naslovima, mehaničkom disku za njihovo pokretanje potrebno je oko 38 sekundi, a SATA SSD-u oko 13 sekundi. No, kako će buduće konzole imati optimizirane NVMe SSD-ove – podizanje sustava i učitavanje igraćih naslova bit će još i brže. Koliko brže, Samsung za sada ne otkriva, ali ako je suditi prema slajdu, barem 50% brže u odnosu na SATA SSD.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi