Krajem ožujka stiže C64 Mini

Krajem idućeg mjeseca na tržište stiže poslastica za nostalgičare – Commodore 64 u Mini izdanju u vidu igraće konzole

Stjepan Bilić četvrtak, 1. veljače 2018. u 12:46

Nakon prošlogodišnje najave kako će početkom 2018. godine biti lansiran C64 Mini sada je poznat i točan datum – 29. ožujka. Tog dana u prodaju bit će puštena igraća konzola C64 Mini, koja izgledom i načinom rada imitira popularno računalo iz 80-tih godina prošlog stoljeća – Commodore 64.

I dok se na originalu do igrica dolazilo preko kaseta (uz nezaobilazno učitavanje Turbo Tapea) C64 Mini će stići s već snimljenim naslovima u vlastitoj memoriji. Na istu će se snimati i napredak u igrama te postignuti rezultati.

Igraćih naslova bit će točno 64, a prema navodima proizvođača kvalitetom će biti identične originalima. AlleyKat, Anarchy, Armalyte: Competition Edition, Avenger, Cyberdyne Warrior, Cybernoid: The Fighting Machine, Cybernoid II: The Revenge, Impossible Mission, Impossible Mission II, Winter Games i dr. Popis svih igraćih naslova možete proučiti ovdje. Iako dizajn kopira Commodore 64 ovdje se ipak radi o upola manjim dimenzijama. Posljedica toga je da je tipkovnica samo ukrasa radi, tj. radi postizanja identičnog izgleda kao u originala.

Također i dobro poznate portove s Commodorea 64 zamijenili su moderniji – HDMI i USB. Potonje je bilo potrebno kako bi se C64 Mini mogao koristiti i na modernijim televizorima. Zahvaljujući USB portovima na C64 Mini bit će moguće spojiti do dva joysticka te po potrebi i klasičnu tipkovnicu kako bi se okušali u pisanju programa u BASIC-u.

Prodaja kreće od 29. ožujka 2018. godine. Za europsko tržište formirana je cijena od 79,90 eura, a za američko oko 70 dolara.