Carrion - Obrnuti horor

Razvojni tim Phobia Game Studio pripremio je malo drugačiju horor igru u kojoj se igrači nalaze u ulozi stvorenja koje terorizira, a rezultat je podosta zabavan

Mateja Šop petak, 28. kolovoza 2020. u 23:00

Carrion

Proizvođač/Izdavač Phobia Game Studio/Devolver Digital
Žanr Horor, akcijska igra
Platforme PC, PS4, Xbox One, Switch

U horor igrama običaj je da osoba koja igra ima nelagodna, zastrašujuća i paranoična iskustva, od kojih nekad možda i vrišti i skače iz stolca, ali uobičajeni pristup nije zanimao razvojni tim Phobia Game Studio. U svojem prvom projektu, koji su nazvali Carrion, htjeli su da igrači budu ti zbog kojih će NPC-jevi vrištati, bježati i završiti u komadićima, a rezultat je interesantan, zabavan i malo prekratak.

S početkom akcije nema okolišanja. Čim stisnete na New Game, krećete s upravljanjem amorfne, krvave i izvanzemaljske mase na kojoj su ljudi eksperimentirali. Taj komad mesa s krakovima, ustima i očima, vrlo se brzo i fluidno kreće, a cilj je pojesti ili ubiti sve što vam predstavlja prepreku, provlačiti se i rješavati zagonetke, te otključavati nove mutacije i pronaći put do slobode.

Protivnika ima raznih – obični civili koji su samo zaposlenici, oni opremljeni pištoljima, zaštitari s ozbiljnijim naoružanjem, kao i nešto mechova i dronova – a svi vas se žele riješiti ili barem od vas pobjeći. Vi ste tu da im to ne dozvolite, pa ćete ih raznim vještinama uništavati i komadati.

Sustav napretka najviše sliči metroidvanijama, a jedino što nedostaje je mapa. S jedne strane, jasno je zašto je tim nije htio ubaciti – čak i ako se izgubite ili zaboravite gdje ste morali ići, za prelazak će vam biti dovoljno jedno, eventualno dva popodneva. Ipak, nekad zna biti blago frustrirajuće izgubiti se u hodnicima koji izgledaju slično. Još jedna zamjerka ide na račun povremeno nezgrapnog kretanja krvoločnog izvanzemaljca, kada do kraja naraste.

Tim primjedbama unatoč, Carrion je drugačije i zanimljivo iskustvo, koje se može preporučiti i onima koji inače ne bi ni pod koju cijenu upalili horor igru, zato što neće oni biti ustrašeni, nego će sami sijati strah.

Carrion

  • Interesantan koncept
  • Zabavan gameplay
  • Fluidno kretanje
  • Dosta kratko
  • Povremeno nezgrapno upravljanje likom
Ocjena
80%
Cijena 19,99 eura Ustupio:
Bug 334 rujan 2020.