Igrali smo

Lords of the Fallen - Dobar, loš, prosječan

Damir Radešić nedjelja, 19. studenog 2023. u 16:05

Nova inačica Lords of the Fallena još je jedan na podužem popisu Souls-like naslova, no unatoč dobrim idejama, zbog nekih elemenata, nije na razini konkurencije

Lords of the Fallen
Proizvođač / izdavač HEXWORKS / CI Games
Dojam Prosječan Souls klon koji predstavlja napredak u odnosu na prvi dio, ali previše toga nije odrađeno kako treba
Platforme PC, PS5, Xbox Series X|S

Prije devet godina, ekipa CI Gamesa prvi je put igračima predstavila svoje viđenje igre pod nazivom Lords of the Fallen, a priliku za popravni ispit dobili su nedavno s istoimenim naslovom, koji kvalitetom odskače od njihova ranijeg pokušaja. No jesu li poboljšanja dovoljno dobra da bismo ga na duže vrijeme pamtili?

Zaplet je pomalo predvidiv i smješten u fantazijski svijet Mournstead, u kojem bjesni rat između Rhogara i Radianta, u biti, demona i njihovih podanika, te na papiru dobrih momaka, a naš junak, tijekom igranja, prigrlit će jednu stranu, što omogućuje tri različita završetka te priče, tako barem tvrde autori. Naime, osobno smo doživjeli samo jedan, i iskreno, nemamo pojma kada smo donijeli toliko značajnu odluku, što doduše, ni ne čudi s obzirom na to da je način kako se priča razvija jedan od slabijih aspekata igre. Ključni trenuci koji će nas staviti u posebne situacije kao da nisu dovoljno izraženi, kao što je to, primjerice, slučaj u nedavnom Baldur's Gateu 3, već smo prisiljeni sami ih prepoznati iz dijaloga i nekih ranijih mogućih natuknica.

Nakon uvoda, u kojem izgrađujemo vlastitog junaka, uz odabir jedne od osam prepoznatljivih klasa, odnosno devet, ako nabavite Deluxe izdanje, ili kupite DLC, slijedi kratki tutorial koji će vas naučiti osnovama, i krećete u fantazijski svijet prepun mračnih krajolika i okruženja, koji variraju od snježnih polja i spaljenih sela prepunih leševa, do podzemnih tamnica i ukletih dvoraca. Uz stotine primjeraka oružja koja ćete birati, ovisno o odabranoj klasi i atributima, borba čini osnovu Lords of the Fallen, i autori su vješto iskoristili predloške poznatijih uzora.

Sve je na svojem mjestu, počevši od lakih i teških udaraca, pariranja i izmicanja, pa čak i mogućnosti vraćanja dijela izgubljenog zdravlja pravodobnim protunapadom. Sve je podređeno brzim reakcijama i uočavanju slabosti protivnika, posebice specijalni napadi koji rezultiraju animacijom na koju ne možete utjecati. U slučaju pravilne prosudbe, zadat ćete protivnicima golemo oštećenje, no u suprotnom, vaš napad bit će blokiran, a vi brutalno kažnjeni.

Osim Mournsteada, koji predstavlja "stvarni" svijet, vrlo često zalazit ćemo u svijet demona Umbral korištenjem posebnog artefakta Umbral Lampa. Potonji će nam otkriti drugu dimenziju stvarnosti, pa ako naletite na kakvo jezero ili provaliju, Umbrla Lamp prikazat će put kojim ih možete savladati, koji nije vidljiv u stvarnosti.

Uz to, Umbral je i mjesto koje vam daje priliku za povratak na mjesto izginuća, umjesto na točku snimanja. Nakon što poginete, stvarate se u Umbralu i pokušavate naći portal kojim ćete se spasiti, no vrijeme teče, neprijatelji se stvaraju sve više, i sve su opasniji, pa često sve ostane na pokušaju. Dapače, kako igra odmiče, upravo se brojnošću protivnika povećava težina, a to za naslov ovog tipa, u kojem je nekoliko udaraca dovoljno da vas ubije, nije pohvalno.

Napretkom, zamijetili smo i druge nedostatke, poput izostanka svrhovite mape, nestajanja pojedinih likova bez razloga, nužnog kreiranja privremenih checkpointa, pa sve do tehničkih problema, ponajviše pada performansi, čak i na najjačim konfiguracijama. Za igru koja konkurira u trenutačno vrlo popularnom žanru, i bori se protiv žestoke konkurencije, Lords of the Fallen djeluje nedorečeno, najblaže rečeno – prosječno.

Igrano na PC-ju, kôd ustupio proizvođač

Lords of the Fallen

  • Dizajn bosseva
  • Grafika
  • Dva svijeta
  • Razvoj priče
  • Težina na temelju kvantitete
  • Tehnički problemi
Ocjena
69%
Cijena 59,99 eura (Steam)