40.000 varalica u Dota-i 2 namamljeno u zamku i bannano u jednom danu

Nakon što je propust otkriven, Valve je namjerno objavio lažnu nadogradnju koja im je omogućila detektiranje računa korisnika koji se koriste dodatnim softverom za varanje u Dota-i 2

Damir Radešić četvrtak, 23. veljače 2023. u 10:22

Popularna MOBA Dota 2 je kompetitivni multiplayer i počiva na free-to-play poslovnom modelu zbog kojeg je iznimno privlačna varalicama. Bez obzira na sve mjere zaštite i sigurnosne nadogradnje, tvorci cheatova uvijek pronađu način zaobići ih i nastaviti sa svojom prljavom rabotom, a Valve je u najnovijoj akciji veliki dio postojećih uspješno namamio u zamku.

Naime, nakon što je otkriveno da određeni programi mogu pristupiti podacima koji ne bi trebali biti dostupni igračima, Valve je umjesto ispravljanja pogreške smislio taktiku kojom prividno nije ništa napravio na tom polju, te su varalice, osjećajući se sigurno, nastavile s varanjem.

U pozadini, Valve je zakrpom kreirao mali skup podataka unutar klijenta igre koji ne bi mogli biti dostupni tijekom "normalnih" partija, ali su čitljivi sa spornim softverom i svaki pristup tom dijelu igre je pomno bilježen. U konačnici, jučer je obznanjeno kako je čak 40.000 korisničkih računa koristilo taj softver koji im je osim jednodnevne prednosti u partijama u kojima su varali, donio i trajni izgon iz igre.

Dakako, to ne znači da je varanje iskorijenjeno i u Valveu su svjesni da će se novi pokušaji pojavljivati konstantno, no nastavljaju s naporima da štetu svedu na minimum i udalje varalice zaključavanjem njihovih računa.