Forspoken stiže za tjedan dana uz prilično visoku glad za hardverom

Akcijski RPG Forspoken izlazi u utorak, 24. siječnja, a prema svježe objavljenim hardverskim zahtjevima inačice za PC, autori preporučaju igranje na poprilično jakoj konfiguraciji

Damir Radešić srijeda, 18. siječnja 2023. u 12:35

Pri veliki ovogodišnji "jaki" naslov je Forspoken, akcijski RPG kojeg potpisuju razvojni tim Luminous Production i izdavačka kuća Square Enix. Isti nas vodi u fantazijski svijet Athiju u kojeg je iz rodnog New Yorka misteriozno teleportirana mlada Frey, te u njemu otkriva kako je ujedno stekla i magične sposobnosti koje joj omogućavaju korištenje prijeko potrebnih čarolija, ali i sposobnost iznimno brzog kretanja.

U prekrasnom, ali istovremeno opasnom otvorenom svijetu podijeljenom na četiri velika područja u kojem pokušava pronaći način za povratak, suočit će se s brojnim izazovima i pružiti igračima vizualno dojmljive eksplozije šarenih efekata na svakom koraku, no prije no što uopće pomislite na igranje, valja spomenuti kako su upravo objavljeni hardverski zahtjevi velikom broju igrača tek puki san.

Ne govorimo, dakako, o inačici za PlayStation 5 koji je jedina platforma na kojoj će se Forspoken pojaviti uz verziju za PC, koja na najnižim postavkama ne treba nikakvo čudo od hardvera obzirom da se navode procesori AMD Ryzen 5 1600 ili Intel Core i7-3770 uz grafičke kartice Radeon RX 5500 XT i GeForce 1060. Ipak, već preporučena konfiguracija otkiva popriličnu zahtjevnost Forspokena obzirom da će nam trebati Ryzen 5 3600 ili Core i7-8700K uz 24 gigabajta RAM-a, kao i grafika Radeon RX 6700 XT ili GeForce 3070, koja sama košta nešto manje od PlayStationa 5.

Ali to nije sve, kako bi voditelji televizijskih prodaja uskliknuli, obzirom da će nam za najbolji prikaz na Ultra postavkama trebati Ryzen 5 5800X ili Core i7-12700, 32 gigabajta memorije i grafičke Radeon RX 6800 ili GeForce 4080, za koju komotno možete kupiti dva PlayStation 5, pa neka jedan stoji u rezervi.