Glas javnosti natjerao Sony na povlačenje sporne odluke glede Helldiversa 2

Nakon žestokih negativnih kritika, danas je u ranim jutarnjim satima Sony na Twitteru objavio da povlači odluku o nužnom povezivanju Steam i PSN korisničkih računa

Damir Radešić ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 19:05

Vesela zajednica "paklenih skakača" je unatoč nesavršenoj igrivosti svakodnevno uživala u Helldiversima 2 i proteklih mjeseci smo se naslušali kojekakvih tragikomičnih avantura virtualnih širitelja demokracije. Krajem prošlog tjedna se nad Helldiverse 2 nadvila sjena u vidu "velikog brata" Sonyja koji si je nepromišljenom odlukom sam sebi pucao u koljeno i izazvao neviđen bijes javnosti.

Što je onome koji ju je odobrio bilo u glavu, uistinu ne znamo, no činjenica jest da je opcionalno povezivanje PSN i Steam računa za sve nove igrače Helldiverse 2 na PC-ju trebalo postati obavezno od 6. svibnja, dok bi to postojeći trebali napraviti do konca mjeseca jer će im igra nakon toga postati nedostupna.

Na dan objave ove odluke, negativno mišljenje o igri je izrazilo 37 tisuća igrača, dan kasnije, novih 70 tisuća, da bi jučer bijes zajednice kulminirao s gotovo 100.000 negativnih komentara zbog čega je "prosjek" Helldiversa 2 na Steamu pao na samo 45 posto. Ili bolje rečeno, u posljednjih mjesec dana je dobio samo 18 posto pozitivnih osvrta od ukupno 267 tisuća napisanih. Iako su se igrači na Playstationu čudom čudili čemu toliki bijes oko toliko nevažne stvari kao što je povezivanje računa i nazivali igrače na PC-ju u najboljem slučaju razmaženim glupanima, stvar je mnogo kompliciranija.

Sony, koji je u prošlosti imao barem jednu veliku aferu s krađom informacija, je dotadašnju opcionalnu stavku preko noći napravio obaveznom i uvjetovao funkcionalnost igre, koja bi bez "dobrovoljnog" pristanka i linkanja računa prestala raditi. Ucjena kakva se rijetko viđa, no iskreno, daleko nam je čudnije da su šefovi u Sonyju odobrili takav potez jer direktno utječe na njihove prihode.

Naime, PSN je dostupan u samo određenim državama, pa su najavom ove odluke Helldiversi 2 automatski povučeni iz prodaje na Steamu u čak 177 zemalja, no što je s onima koji su ih kupili i investirali desetke, pa i stotine sati uzalud? Šef Arrowheada, Johan Pilestedt, je nakon munja i gromova nezadovoljnika, na Twitteru objavio kako razgovaraju s PlayStationom o čitavoj situaciji, posebice glede rješenja za igrače u državama u kojima je PSN nedostupan, no odmah se ogradio isprikom kako oni kao developeri nemaju "posljednju riječ".

Vjerujemo kako je nakon svih ovih događanja vikend bio vrlo buran u redovima Sonyja, obzirom da nas je jutros na Twitteru dočekala njihova službena objava u kojoj se posipaju pepelom i povlače spornu odluku. Nadogradnja s obaveznim povezivanjem računa neće biti puštena, a uz zahvale na "neprocjenjivim povratnim informacijama", kažu i kako još uvijek uče što je najbolje za igrače na PC-ju. O daljnjim planovima će nas uskoro obavijestiti, no nadamo se da im ovakve budalaštine više neće padati na pamet.