Južnokorejski maloljetnici uskoro će moći igrati videoigre noću

Ukidanje ove zabrane razmatra se već duže vrijeme, jer je sve više ljudi sumnjalo u njezinu učinkovitost, a kritičari su tvrdili da ona demonizira kulturu igranja videoigara

Matej Markovinović utorak, 16. studenog 2021. u 16:36

Južnokorejski su regulatori 2011. godine zabranili maloljetnicima da igraju videoigre između ponoći i šest ujutro u svrhu smanjivanja ovisnosti. No, kako prenosi južnokorejska javna televizija KBS, ta će se kontroverzna zabrana ukinuti u siječnju zahvaljujući amandmanom na Zakon o zaštiti mladih.

Naime, učinkovitost ove zabrane već je godinama stvarala ljudima upitnike iznad glave, jer nisu bili u potpunosti sigurni daje li željene rezultate. Kako prenosi HINA, zabrana je izazivala i neke paradoksalne situacije, pa je tako, primjerice, Minecraft bio dostupan jedino odraslima.

Međutim, iako južnokorejski maloljetnici imaju razloga za slavlje, ukidanje zabrane u siječnju neće značiti da će oni postati u potpunosti slobodni. Kao prepreka stoji sustav dopuštenog izbora, pomoću kojeg će roditelji i djeca moći sami odrediti koliko i što će igrati, a taj će izbor trebati prihvatiti Zaklada za gaming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.

Podsjetimo, ovisnost o videoigrama predstavlja velik problem u Aziji, pa je tako Kina u kolovozu uvela pravila prema kojima će mlađi od 18 godina moći igrati online videoigre samo u razdoblju od 20 do 21 sat po lokalnom vremenu petkom, vikendom i praznicima.