Najavljen remake za kultnu pucačinu XIII

FPS poznat po svojoj cel-shaded grafici, koji je izašao prije 16 godina, ove će godine za PC i sve konzole dobiti moderniziranu verziju

Mateja Šop petak, 19. travnja 2019. u 06:00

Ubisoft je krajem 2003. godine izdao pucačinu koja se razlikovala od ostalih. XIII, odnosno riječima Thirteen isticao se po cel-shaded grafici i elementima preuzetim iz stripova. Na žalost izdavača, to nije bilo dovoljno da kritičari zavole igru i da se proda u dovoljno velikom broju primjeraka. Igri se najviše zamjerala borba, ali su se svi složili da izgleda fantastično.

U posljednjih nekoliko godina dobili smo brojna reizdanja i modernizirane verzije starih klasika, a trendu će se pridružiti i XIII. U objavi na službenom PlayStationovom blogu javio se izdavač Microids (serijal avantura Siberia i druge igre u point and click žanru) s prvim detaljima i trailerom za novu verziju igre.

Za oživljavanje ovog FPS-a zadužen je Playmagic, mali razvojni tim s Malte koji je do sada radio na solidnom broju popularnih franšiza, VR igara i MMO-ova. Svima onima kojima treba podsjetnik o premisi igre ili prvi put za nju čuju, izdavač je pripremio kratak opis:

"XIII je pucačina u kojoj igrate kao talentirani vojnik 'Thirteen' koji je izgubio sva sjećanja i koji je optužen za umorstvo predsjednika SAD-a. Na početku se budite ozlijeđeni i s amnezijom u četvrti Brighton Beach, a jedina dva traga koja imate jesu mali ključ i misteriozna tetovaža XIII blizu ključne kosti. Vaš je zadatak pronaći odgovore kroz 34 misije u kampanji za jednog igrača. Ne brinite. Pronaći ćete adekvatan arsenal oružja po putu. Pitanja ne nedostaje, ali isto vrijedi i za metke."

Original je inspiriran istoimenim belgijskim stripovima za koje su zaslužni William Vance i Jean Van Hamme, a Microids želi da igrači dobiju priliku iskusiti ovu jedinstvenu igru i na modernim sustavima. Izdavač je već sada bio spreman objaviti datum izlaska, pa ako ne dođe do promjena XIII u novom ruhu moći ćemo zaigrati 13. studenog ove godine na PC-u, PlayStationu 4, Xboxu One i Switchu.