Prekid suradnje - EA gubi licencu, FIFA 23 je posljednja, no serijal ide dalje pod drugim imenom

Ovogodišnja FIFA 23 će ujedno biti i posljednja pod tim imenom obzirom da Electronic Arts gubi licencu, no nastavit će objavljivati nogometne simulacije pod novim imenom EA Sports FC

Damir Radešić srijeda, 11. svibnja 2022. u 10:21

Prvu igru serijala FIFA smo zaigrali davne 1993. na Sega Mega Driveu, no prema novim vijestima, jubilarnih 30 godina neće biti obilježeno Electronic Artsovom uzdanicom, te će ovogodišnja FIFA 23 biti ujedno i posljednja potpisana od strane EA.

Naime, nogometna organizacija FIFA je odlučila prekinuti suradnju s Electronic Artsom i najavila kako traži nove developere koji će nastaviti franšizu, no Electronic Arts je na to bio spreman obzirom da su još prošle godine najavili kako razmišljaju o obnavljanju vlastitog serijala, što uključuje i novo ime. U tu svrhu registrirali su naziv EA Sports FC pod kojim će ga nastaviti razvijati, ali uz neke izmjene.

Kako je izjavio David Jackson, jedan od glavešina EA Sportsa pod čijom labelom su objavljivane dosadašnje igre, svijet zabave i nogometa se mijenjaju, te će igrači uskoro od njih tražiti mnogo više od interaktivne zabave u vidu gledanja i stvaranja sadržaja. Prema njegovim riječima, licenca potpisana prije deset godina sadrži i neka ograničenja zbog kojih ranije spomenuto nisu smjeli prezentirati igračima, no sada su im ruke slobodne.

Njegov kolega Cam Weber je pak u blogu na stranicama EA Sportsa naglasio kako će sve što su igrači voljeli u FIFA-i biti dostupno i u EA Sports FC-u, što uključuje Ultimate Team, karijeru, VOLTA Football i tako redom, a navodno su već potpisali ugovore s 19.000 igrača, 700 klubova i više od 30 liga.

Mnogi sumnjaju kako je novac najveći uzrok prekida suradnje, jer FIFA za četverogodišnju licencu navodno potražuje milijardu dolara i trenutno traže nove partnere, no pitanje je koja je izdavačka kuća spremna toliko investirati u nešto što se godinama veže uz Electronic Arts, a i pitanje je kako će igrači navikli na njihova nebrojena izdanja reagirati na nove developere.

S druge strane, Electronic Arts je u mnogo boljoj poziciji i otvaraju im se nove prilike za inovacijama odmakom od licence, pa je izgledno da će u igrama biti organizirani različiti posebni događaji, priča se o većoj integraciji stvarnog nogometa u igru, veći angažman samih nogometaša, te daleko više kozmetičkih opcija, obzirom da je do sada FIFA imala ugovor samo s Adidasom čiji su dresovi bili jedini zastupljeni u igrama.

U svakom slučaju, vrlo zanimljiv razvoj događaja u kojem Electronic Arts ima dobru priliku i praktički nikakvu konkurenciju obzirom da Konami i dalje muku muči sa svojim eFootballom (negdašnji PES), a novi developeri koji će nastaviti serijal za FIFA-u se tek trebaju dokazati.

Kad već spominjemo ovu nogometnu sapunicu, podsjetit ćemo vas i kako je FIFA 22, prošlogodišnje i trenutno posljednje izdanje, tijekom svibnja za članove Playstationovog PS Plusa jedan od besplatnih naslova koje možete uvrstiti u zbirke.