Roblox ugasio kinesku verziju aplikacije nakon svega pet mjeseci od izlaska na tržište

Nakon što je Epic Games ugasio Fortnite i nakon što je zabranjen pristup globalnoj verziji Steama, kineski igraći ne mogu pristupiti ni svojoj inačici Robloxa

Matej Markovinović ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 06:00

LouBuLeSi, odnosno kineska verzija popularnog Robloxa, ugašena je nakon svega pet mjeseci njenog postojanja na tržištu. Tvrtka je vijest o gašenju objavila na službenim stranicama u Kini još 8. prosinca prošle godine, no reakcije nezadovoljnih korisnika tek su proteklih dana podigle prašinu na društvenim mrežama.

„Prošle smo godine pokrenuli Roblox China, također poznat kao LuoBuLeSi, s vizijom da izgradimo impresivan virtualni svemir 3D iskustava u Kini, koji smo već nekoliko puta testirali i obnavljali. Ključno je da sada izvršimo potrebna ulaganja, uključujući ona u našu arhitekturu podataka, kako bismo ostvarili našu dugoročnu viziju za aplikaciju“, rekao je glasnogovornik Robloxa James Kay za The Verge.

Kay nije odavao razloge zašto je aplikacija uistinu uklonjena s tamošnjih trgovina aplikacija, osim što je istaknuo da su tvrtki „neophodne brojne važne prijelazne radnje“ dok se priprema izrada druge verzije. Datum izlaska nove inačice Robloxa u Kini trenutno nije poznat, no Kay je dodao da će korisnici biti na vrijeme obaviješteni.

Prema pisanju Tech Cruncha, inozemne videoigre koje se žele probiti na kinesko tržište, obično traže lokalnog partnera za pomoć u marketingu, distribuciji i usklađenosti s vladinim propisima i zahtjevima. No, iako im je Tencent pomogao, LuoBuLeSi je upravo zbog tih strogih pravila bio izoliran od Robloxove globalne platforme, pa su mnogi kineski korisnici ipak odlučili koristiti VPN i zaigrati „pravu“ inačicu igre.

Unatoč tome, LuoBuLeSi otvorio je vrata brojnim developerima i igračima da isprobaju kinesko tržište casual videoigara. Tvrtka za analizu aplikacija, Sensor Tower, navodi da je kineski Roblox prije uklanjanja imao oko 1,7 milijuna instalacija.