Rockstar novom nadogradnjom za GTA Online dodao neke sadržaje, ali i sakrio neke iza pretplate

Nova nadogradnja za Grand Theft Auto Online je donijela pregršt novih sadržaja, ali su njome developeri odlučili ukloniti oko dvjestotinjak vozila i nuditi ih isključivo pretplatnicima na GTA+

Damir Radešić četvrtak, 15. lipnja 2023. u 19:15

Grand Theft Auto Online je zaživio kao multiplayer komponenta velikog Grand Theft Auta V i u listopadu će proslaviti deseti rođendan. Unatoč godinama, popularnost mu ne jenjava i igraju ga mase koje su pozdravile najavu nove nadogradnje San Andreas Mercenaries koja je od neki dan aktivna i donijela je neka poboljšanja igrivosti, nove tipove misija i nove opcionalne kozmetičke dodatke. Sve pet, rekli bismo, no nadogradnja je iskorištena i za potez kojem se nitko nije nadao.

Naime, iako je Rockstar najavio kako će usporedo s nadogradnjom iz igre ukloniti "beznačajnu količinu malo korištenih vozila", ispada da je ta brojka poprilično visoka, a još je gora činjenica da su neka od njih bila poprilično popularna. Igrači su mislili kako će ovim potezom biti zahvaćeni automobili i motocikli koje mogu ukrasti na cesti, no ispada da je riječ o vozilima koja su se mogla kupiti samo u web dućanima unutar igre i igrači su ih rado spremali u garaže i koristili ih u svojim avanturama, poput primjerice omiljenog Stirling GT-a.

Uz objavu San Andreas Mercenariesa, iz virtualnih dućana je nestalo ukupno 189 vozila, toliko o zanemarivoj brojci, no tu priči nije kraj. Rockstar je neka od njih, najpopularnija naravno, odlučio nuditi u tjednim rotacijama u novoj virtualnoj trgovini Vinewood Car Club. To ne bi bio problem da ista nije dostupna isključivo pretplatnicima na GTA+, ili da budemo jasniji, doslovno su ih stavili iza paywalla – plati u stvarnim dolarima i vozi.

Inače GTA+ košta 5,99 dolara mjesečno, što nije neka previsoka cijena, ali opet, nešto što je bilo besplatno sada ima svoju cijenu i nije dostupno svima. Dapače, najveća je pljuska što je GTA+ dostupan isključivo vlasnicima PlayStationa 5 i Xbox Seriesa X|S, dok se igrači na starijoj generaciji konzola i PC-ju mogu "slikati". Valjda jedina pozitivna stvar u ovoj klasičnoj priči o pohlepi jest podatak da će onima koji već imaju neka od "manje korištenih vozila" ista ostati u garažama, što je realno jako slaba utjeha.