SCUM kroz novu veliku nadogradnju napokon dobio vozila

Domaća ekipa Gamepiresa nastavlja s dodavanjem novih sadržaja u SCUM, survival koji svakim danom okuplja sve više pobornika i dobiva sve više pozitivnih mišljenja

Damir Radešić subota, 8. prosinca 2018. u 13:45

Kada smo krajem kolovoza prvi put zaigrali early access inačicu domaćeg SCUM-a, ugodno smo se iznenadili njegovom kvalitetom. Igra je više nalikovala na dobro složenu betu nego na prvu razvojnu verziju koju su autori odlučili podijeliti s igračima što nije prošlo nezamijećeno u krugovima fanova survival naslova koji su masovno pohrlili u ovaj novi okrutni svijet. Iako su početni komentari bili mješoviti, majstori iz zagrebačkog Gamepiresa su pažljivo slušali igrače i ispravljali ključne stvari, te SCUM nadograđivali novim elementima u velikim zakrpama od kojih je nova sjela jučer, a prema svježoj objavi, danas tijekom dana dobiva hotfix koji će ispraviti novonastale i zaostale bugove.

Prije nego se bacimo na podrobniji opis iste, recimo kako su početkom tjedna developeri najavili brisanje svih mukom prikupljenih predmeta iz kutija, kao i bodova igrača. Naime, taj postupak je nužan kako bi novi sustav upravljanja predmetima koji bi trebao poboljšati performanse servera i klijenata radio kako je zamišljeno. Bodovi igrača se pak brišu jer su neki prikupili tisuće njih ubijajući cheatere, kažu autori.

Vjerojatno najveća novost koja novom nadogradnjom stiže su vozila, točnije trenutno samo jedan tip – SUV. Spomenuti je sposoban prevoziti do četiri igrača, a koje će mjesto u njemu zauzeti ovisi o tome gdje se nalazi kada pritisne tipku za ulazak. Svako vozilo će prema najavi imati nekoliko mjesta za putnike, te je u njih moguće odlagati predmete, gaziti ostale igrače i slabije NPC-e, uz napomenu kako će istovremena vožnja i pucanje biti omogućeni u narednim nadogradnjama. Za početak su autori predvidjeli 32 SUV-a na otoku, a ta će se brojka vremenom vjerojatno dodatno ugađati. Osim što već rade na još jednom primjerku vozila (nadamo se Golfu „dvojki“), kasnije će dodati mogućnost popravaka i tankanja goriva, pogled iz prvog lica, napredniji model oštećenja, zaključavanje vozila, miniranje istog i tako redom. Dakako, obzirom da je riječ o prvom vozilu koje stiže u SCUM, bugovi i problemi su izgledni, te autori mole za razumijevanje.

Nadalje, u igru je stigao CTF način igranja koji na prvi pogled izgleda zabavno. Kao i u ostalim naslovima, igrači podijeljeni u dva tima moraju ukrasti zastavu od protivnika i donijeti je u vlastitu bazu, te istovremeno paziti da neprijatelji ne otmu njihovu. Ukoliko igrač koji nosi zastavu pogine, zastava pada na pod i ovisno o tome tko prvi dođe do nje nastavlja svoj put kod novog nositelja ili se vraća na početnu lokaciju. Pobjednički tim je onaj koji sakupi tri boda ili ima više zastava nakon isteka pet minuta koliko maksimalno trajanje partija.

Od ostalih novosti koje stižu ovom nadogradnjom spomenimo podršku za MIDI klavijature ukoliko u igri odlučite zasvirati neki instrument, dodana je nova puška AS Val, prva s prigušivačem koja koristi 9x39mm streljivo, a na nju ćete naletjeti u vojnim bazama (pazite se mechova) i u policijskim postajama. Na mapu su dodane i dvije nove lokacije, tvornica za preradu ribe i pilana, a kako kažu autori, ni jedna od njih nema stražu i slobodne su za istraživanje. Autori nisu zaboravili ni na modne dodatke, te su priredili nekoliko novih modela sunčanih naočala, dodane su karte na Steamu, virtualizacija predmeta što će poboljšati performanse, dorađen je sustav protiv varanja, ispravljena je sva sila bugova i čitava igra je dodatno balansirana.

U svakom slučaju, mnogo novosti zbog kojih vrijedi iznova zaviriti u svijet SCUM-a.