Što će biti s Google Stadia ekskluzivama kada se servis ugasi?

U pitanju je pokušaj spašavanja igre PixelJunk Raiders koja će nestati gašenjem Google Stadia servisa čija je ova igra ekskluziva. Izvršni direktor Q-Gamesa to pokušava spriječiti

Tomislav Stanković ponedjeljak, 26. prosinca 2022. u 20:05
📷 Image: Q-Games
Image: Q-Games

Kada je Google objavio da, nakon tri godine od pokretanja, gasi game streaming servis Stadia, postalo je jasno da će neki izdavači igara s time imati problema kada se servis skroz ugasi, a to je u siječnju 2023.

Jedan od onih koji traži izlaz je Dylan Cuthbert, osnivač i izvršni direktor Q-Gamesa, koji je za The Verge objasnio situaciju u kojoj se Q-Games nalazi.

Igru PixelJunk Raiders su izgradili oko jedinstvene Stadijine značajke "state share" koja omogućava dijeljenje instance igre u koju drugi igrači mogu uskočiti i iskusiti je sami. To se sada pokazalo kao jedan od problema koji onemogućava jednostavno premještanje igre na neki drugi servis.

Od toga je još veći problem ugovor koji je potpisan s Googleom, a koji je zabranjivao izdavanje ekskluzivnih igara negdje drugdje.

"Glavna interna ideja je da bismo, ako uspijemo pronaći sredstva, uzeli igru i preradili je prema potpunijoj viziju koju smo imali, a zatim je ponovno izdali", rekao je Cuthbert. "Uspjeli smo dobiti dodatak našem ugovoru koji bi nam možda omogućio objavljivanje na drugim platformama, ali naknada za tu mogućnost je jednostavno previsoka da bi to bilo izvedivo."

Prema tome, PixelJunk Raidersova budućnost je trenutno neizvjesna. Prije nego pronađu partnere koji će im pomoći u troškovima razvoja i marketinga trebaju isposlovati oslobađanje od plaćanja velike naknade Googleu, na što su obavezni u slučaju ako bi se igra objavila negdje drugdje.